Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Becherovka

Becherovka

Typický český bylinný likér vyráběný v Karlových Varech od 19. století z tajné směsi bylin a koření, oblíbený jako suvenýr, dárek i běžná součást likérníků v českých domácnostech.


ČTK/Kubeš Slavomír
Podrobné informace

Becherovka, přezdívaná „třináctý karlovarský pramen“, je český aromatický alkoholický nápoj s výraznou bylinnou chutí, vyráběný firmou Karlovarská Becherovka v Karlových Varech. Její historie sahá do roku 1807, kdy lékárník Josef Vitus Becher prodával bylinný likér k léčbě žaludečních potíží podle receptury anglického lékaře Christiana Frobriga. Tuto recepturu sám zdokonalil a pod názvem Karlovarská anglická hořká, německy Original Karlsbader Becherbitter, ji uvedl na trh. V roce 1841 Becherův syn Jan zahájil hromadnou výrobu likéru a v roce 1867 postavil továrnu, kde začal nápoj plnit do lahví. Později do firmy nastoupil také jeho syn Gustav, který nechal zaregistrovat ochrannou známku. V roce 1945 byla Becherovka znárodněna a rodina Becherů byla pro údajnou kolaboraci s nacisty odsunuta z Čech. Od roku 1994 má firma status akciové společnosti. V roce 2001 byla privatizace firmy dovršena a získal ji francouzský koncern Pernod Ricard, druhý největší výrobce destilátů na světě. Aktuální roční výroba činí více než 8 milionů litrů.

Becherovka obsahuje 20 druhů bylin a koření a má obsah alkoholu 38 %. V současnosti její recept znají pouze dva lidé, kteří pracují v místnosti zvané drogikamr, kde se likér připravuje. Becherovka se stáčí do známých plochých zelených lahví a exportuje se do více než 35 zemí světa. Kromě klasické becherovky má firma v portfoliu další nápoje: citrusový Lemond, prémiový Cordial, tmavočervený KV14 a Becherovka Unfiltered. Nejstarší a nejvyhledávanější je však Becherovka Original, která je k dostání v restauracích i obchodech po celé České republice. Becherovka je standardně servírována jako aperitiv nebo digestiv, míchají se z ní také koktejly (např. populární beton – becherovka s tonikem). Všeobecně se má za to, že její konzumace v malém množství má léčivé účinky na trávicí a nervovou soustavu.

Použité zdroje
BROŽ, Ivan. Dali své jméno značce, aneb, S kůží na trh. Vyd. 1. Brno: MOBA, ©2008. 254 s. ISBN 978-80-243-3067-9.
Becherovka: magická chuť ze srdce Evropy. [Česko: Jan Becher - Karlovarská Becherovka, 2007?]. [24] s. ISBN 978-80-254-0042-5.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.