Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Bílá labuť

Bílá labuť

První moderní obchodní dům v Praze v ulici Na Poříčí. Funguje nepřetržitě již od roku 1939, čímž se řadí mezi nejstarší obchodní domy ve střední a východní Evropě.


Autor: Nagy Gyula, licence CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Na_Porici_ulice_23.,_B%C3%ADl%C3%A1_Labut_%C3%A1ruh%C3%A1z._Fortepan_51484.jpg
Podrobné informace

Bílá labuť je obchodní dům v ulici Na Poříčí v centru Prahy a patří mezi nejstarší obchodní domy ve střední a východní Evropě. Budova obchodního domu stojí na místě bývalého hostince a pivovaru, který na fasádě nesl sošku labutě (sladovnické domy stály na tomto místě již od 14. století). Podnikatel Jaroslav Brouk tyto budovy zakoupil a nechal je zbourat. Na jejich místě začala ve 30. letech minulého století výstavba obchodního domu, který byl otevřen v roce 1939. Funkcionalistická stavba, jejíž obestavěná výměra činila přibližně 70 000 m3, disponovala v 11 podlažích prodejní plochou 15 000 m2. Byla navržena architekty Josefem Kittrichem a Josefem Hrubým.

Do roku 1975 byl tento palác ze skla a betonu největším a nejmodernějším obchodním domem v Praze, v době svého vzniku dokonce v celé střední a východní Evropě. Např. první vnitřní eskalátor ve střední Evropě byl nainstalován právě v Bílé Labuti a budova měla v té době největší skleněnou fasádu ve střední Evropě. Pyšnila se i pokladní potrubní poštou či automatizovaným sběrem odpadů. Obchodní dům je známý a zdálky viditelný díky rotující neonové labuti na střeše (nejstarší funkční neonová instalace v Praze). Bílá labuť funguje nepřetržitě od 18. března 1939 až dodnes. Budova je dnes chráněna jako kulturní památka.

Videa (1 videí)
Bílá labuť - historie

Použité zdroje
BEREŇ, Michael, 2019, Chrám práce, zboží a lidí slaví. Opráší Bílá labuť lesk zašlé slávy? Pražský deník [online]. 18 March 2019. [Accessed 20 August 2020]. Available from: https://prazsky.denik.cz/podnikani/chram-prace-zbozi-a-lidi-slavi-oprasi-bila-labut-lesk-zasle-slavy-20190318.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.