Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Bohdan Holomíček

Bohdan Holomíček

Český dokumentární fotograf samouk, který fotografoval Václava Havla a další osobnosti kultury nepodřizující se komunistickému režimu.


Bohdan Holomíček, ČTK/Šulová Kateřina
Podrobné informace

*14. 8. 1943 Senkevičivka, Říšský komisariát Ukrajina (dnešní Ukrajina)

Bohdan Holomíček se narodil na ukrajinské vesnici matce Ukrajince a otci volyňskému Čechovi. Vyučil se elektrikářem v Poříčí u Trutnova a ve zdejší elektrárně pracoval kromě základní vojenské služby až do roku 1968, dále pracoval např. v trutnovském muzeu a poté 23 let jako údržbář v centrální výtopně v Janských Lázních. Od roku 1995 je fotografem na volné noze. V roce 2003 přešel na digitální technologii a postupně digitalizuje také svůj archiv fotografií.

První fotoaparát dostal už v osmé třídě a sám se učil fotografovat. Intenzivněji začal fotografovat kolem roku 1966 a už v roce 1969 poprvé vystavoval v Rychnově nad Kněžnou, přestože fotografii nikdy nestudoval. Přátelil se např. s Václavem a Olgou Havlovými, které také dokumentoval, stejně jako události a společenské akce na jejich venkovském sídle Hrádečku v Podkrkonoší. Nejpůsobivější snímky ze soukromí Václava Havla pocházejí právě od Holomíčka a Tomkiho Němce. Díky Havlovi poznal Holomíček řadu osobností z divadelního prostředí a dostal se tak k fotografování bytového divadla Vlasty Chramostové. Jako milovník divadla fotografoval také v Divadle Na Zábradlí, Činoherním klubu, Švandově divadle, v divadlech v Ústí nad Labem, Hradci Králové i v Pardubicích.

Až do roku 1980 dominují v Holomíčkově tvorbě portréty, poté se soustředil na momentky s uvolněnou kompozicí. V souvislosti s jeho tvorbou se mluví o metodě fotografického deníku – často snímá momentky a také velké množství fotografií najednou, přináší tak velké množství zachycených okamžiků a vytváří subjektivní historii nedávných českých dějin. Většinou neprezentuje jednotlivé obrazy, ale celky. Jeho autorský rukopis se vyznačuje tím, že mnohé jeho fotografie vypadají jako z rodinného alba. Roku 2008 získal od Asociace profesionálních fotografů ČR ocenění Osobnost české fotografie za dlouhodobý přínos české fotografii.

Použité zdroje
SCHEUFLER, Pavel. Osobnosti fotografie v českých zemích do roku 1918. Praha: Akademie múzických umění v Praze, 2013. ISBN 978-80-7331-112-4.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.