Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Bohdan Pomahač

Bohdan Pomahač

Úspěšný český plastický chirurg trvale působící v USA. Jako první na světě provedl celkovou transplantaci obličeje.

 


Bohdan Pomahač Michal Maňas / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/3.0)
Podrobné informace

*8. 3. 1971 Ostrava

MUDr. Bohdan Pomahač se narodil v Ostravě, kde odmaturoval na Wichterleho gymnáziu. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Ještě jako student odešel na stáž do USA a pracoval na Harvard Medical School v Bostonu. Po promoci v Olomouci se v roce 1996 do USA vrátil. Zpočátku v Bostonu pracoval v laboratoři a operoval pouze zvířata. Později nastoupil na chirurgické oddělení, kde se věnoval všeobecné chirurgii. Od roku 2001 pracuje v Bostonu v prestižní nemocnici Brigham and Women's Hospital, kde začal o tři roky později vést oddělení plastické, úrazové a popáleninové chirurgie. Specializoval se zde především na obličejovou chirurgii a v květnu r. 2011 se svým týmem realizoval jako první na světě úspěšnou celkovou transplantaci obličeje u pacienta, jehož tvář zdevastoval úraz způsobený elektrickým proudem. Mezi jeho další známé případy patří transplantace tváře muži po autonehodě nebo rekonstrukce obličeje ženy, kterou oslepil a znetvořil šimpanz. V průběhu dalších let Pomahačův tým zdokonalil postup odběru obličeje od dárce a způsoby přišití příjemci a zkrátil dobu operace. Nobelův výbor stockholmského Karolínského institutu Bohdana Pomahače v lednu r. 2019 požádal, aby nominoval kandidáty na udělení Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu.

Bohdan Pomahač náleží ke světově uznávaným lékařům věnujícím se transplantační chirurgii. Pravidelně také jezdí do České republiky a spolupracuje s českými nemocnicemi. V roce 2012 mu Česká transplantační nadace udělila cenu za rozvoj transplantační medicíny a v r. 2014 Nadační fond Neuron na podporu vědy Cenu Neuron za přínos světové vědě v oboru medicíny. Roku 2015 mu prezident ČR udělil Medaili za zásluhy. 

 

Použité zdroje
https://www.nfneuron.cz/cs/vedci/prof-mudr-bohdan-pomahac
zr., Pomahač vybere lékařské kandidáty na Nobelovu cenu, Právo, 14. 1. 2019, s. 7

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.