Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Bohdan Warchal

Bohdan Warchal

Český houslista, dirigent a pedagog polského původu působící na Slovensku, zakladatel Slovenského komorního orchestru.


Podrobné informace

*27. 1. 1930 Orlová – 30. 12. 2000 Bratislava, Slovensko

 

 

Bohdan Warchal se narodil v Orlové, otec mu zemřel, když mu bylo šest let. Od dvanácti let hrál na housle. Vystudoval brněnskou konzervatoř a hru na housle studoval i na brněnské Janáčkově akademii múzických umění (JAMU).

V letech 1955–1957 byl primášem Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů. V roce 1957 se stal koncertním mistrem Slovenské filharmonie v Bratislavě. V roce 1960 založil Slovenský komorní orchestr (Slovenský komorný orchester) a stal se jeho uměleckým vedoucím. Soubor, známý i pod jménem Warchalovci, proslul především jako interpret barokní hudby. Soubor se brzy etabloval jako nejkvalitnější slovenský komorní soubor, který 40 let reprezentoval slovenskou hudbu po celém světě. Warchalovci se představili na četných hudebních festivalech (Štrasburk, Salcburk, Montreux-Vevey, Budapešť, Praha aj.) a nahráli značné množství nahrávek pro gramofonové firmy, Československý rozhlas i Československou televizi. Bohdan Warchal v devadesátých letech spolupracoval i s Pražským komorním orchestrem a pedagogicky působil na bratislavské konzervatoři, na Janáčkově akademii múzických umění v Brně a na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. Houslistou je i Warchalův syn Bohdan Warchal jr., který pokračuje v otcových stopách.

Bohdan Warchal se významným způsobem zasloužil o propagaci československé a slovenské hudební kultury v zahraničí. Proslul především jako interpret barokní a klasické hudby. Prosadil se i jako sólový houslista. Jeho jméno nese mezinárodní soutěž ve hře na smyčcové nástroje pořádaná v Dolním Kubíně na Slovensku a jeho jménem byla pojmenována planetka č. 28019.

 

Použité zdroje
https://hc.sk/o-slovenskej-hudbe/osobnost-detail/90-bohdan-warchal
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bohdan_Warchal
https://en.wikipedia.org/wiki/Bohdan_Warchal
https://www.warchal.com/about_us.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.