Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Bohumil Říha

Bohumil Říha

Spisovatel, autor knih pro děti a mládež. Dlouhodobě patří mezi nejčtenější a nejoceňovanější české dětské autory. Laureát Ceny Hanse Christiana Andersena.


ČTK/Humpálová Zuzana
Podrobné informace

*22. 2. 1907 Vyšetice – 15. 12. 1987 Praha

Bohumil Říha roku 1925 absolvoval učitelský ústav v Čáslavi. Před druhou světovou válkou pracoval jako učitel, po válce jako školní inspektor. Od 30. let přispíval kratšími texty do periodik, jeho první kniha vyšla v období protektorátu. Od roku 1956 působil jako ředitel Státního nakladatelství dětské knihy (pozdějšího Albatrosu). V roce 1964 byl jmenován do čela československé sekce IBBY (International Board on Books for Young People), jež mu roku1980 udělila prestižní Cena Hanse Christiana Andersena.

První pohádky vydal během okupace (např. O lékaři Pingovi, 1941). V jeho tvorbě po válce posílil vliv sovětských autorů, který se projevil důrazem na výchovné a ideologické působení. Přesto jsou Říhovy knihy pro děti z padesátých let stále populární. To platí zejména pro tituly Honzíkova cesta, 1954 a O letadélku káněti, 1957. V pozdějších dílech, jako je Divoký koník Ryn (1966), se Říha vrací k poetice více ovlivněné meziválečnou avantgardou. Řada Říhových knih byla také zfilmována. Za nejkvalitnější adaptaci lze označit film Dým bramborové natě v režii Františka Vláčila (1976) natočený dle Říhova románu Doktor Meluzin (1973). Říha je také autorem historické trilogie z doby Jiřího z Poděbrad (Přede mnou poklekni, 1971; Čekání na krále, 1977; A zbyl jen meč, 1978). Po roce 1989 ztratilo Říhovo jméno část někdejší prestiže a o autorovi se příliš nepsalo kvůli jeho ideologickému zakotvení. Přesto Říhova nejpopulárnější díla stále vycházejí. V druhé polovině devadesátých let se do médií dostala kauza spojená s novým vydáním Honzíkovy cesty, ze kterého anonymní editor odstranil mj. většinu pasáží popisujících socialistické zemědělství. Podobné změny se pak objevily i v některých dalších autorových knihách.

Použité zdroje
BROŽOVÁ, Věra: Bohumil Říha [online]. Dostupné z: http://www.slovnikceskeliteratury.cz
SEGI, Stefan (2016): „Honzíkova cesta za cenzurou a politickou korektností: úpravy dětské literatury po roce 1989“. Vesmír 96 (12), s. 40-41.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.