Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Bohuslav Fuchs

Bohuslav Fuchs

Pedagog, architekt, urbanista, který se významně podílel na dnešním vzhledu Brna a stal se jedním z předních představitelů funkcionalismu.


ČTK/Autor neznámý.
Podrobné informace

*24. 3. 1895 Všechovice – 18. 9. 1972 Brno

 

Bohuslav Fuchs se nejprve vyučil zedníkem, poté studoval v ateliéru Jana Kotěry na Akademii výtvarných umění v Praze (AVU). Po studiích krátce pracoval v ateliéru svého profesora. Od roku 1922 pobýval v Brně a od roku 1923 působil na městském stavebním úřadu. Byl vynikajícím pedagogem, přednášel architekturu na Vysokém učení technickém v Brně (VUT), stal se děkanem Fakulty architektury a pozemního stavitelství. Věnoval se grafice a teorii architektury. Byl členem Spolku výtvarných umělců Mánes, klíčovou osobností Skupiny výtvarných umělců v Brně. Fuchs dosáhl uznání také v zahraničí, byl stálým delegátem Mezinárodního kongresu moderní architektury (CIAM), členem Mezinárodního výboru pro realizaci soudobé architektury (CIRPAC), čestným dopisujícím členem Královského institutu britských architektů (RIBA), čestným místopředsedou Mezinárodní federace pro bydlení, stavbu měst a prostorového plánování (IFHTP). V roce 1968 mu byl udělen titul národního umělce. O rok později získal ve Vídni prestižní Cenu Gottfrieda von Herdera.

Fuchs byl velmi plodným architektem, realizoval řadu svých návrhů, velké množství jeho projektů a urbanistických plánů však zůstalo nerealizováno. Značně ovlivnil proměnu Brna v moderní evropské centrum architektury. Jako urbanista měl podíl na dnešním vzhledu Luhačovic a Jihlavy. Navrhoval veřejné a technické budovy, obytné a sakrální stavby. Je předním představitelem funkcionalismu (tzv. brněnská architektonická škola). K jeho nejvýznamnějším dílům patří brněnské stavby, např. Moravská banka (spolu s Ernstem Wiesnerem), Domov Elišky Machové, pavilony na výstavišti v Brně či hotel Avion.

Použité zdroje
HOROVÁ, Anděla, ed. Nová encyklopedie českého výtvarného umění. Vyd. 1. Praha: Academia, 1995- . sv. ISBN 80-200-0536-6.
CRHONEK, Iloš. Architekt Bohuslav Fuchs: celoživotní dílo. Vydání první. Brno: Petrov, 1995. 197 stran. ISBN 80-85247-62-3.
ŠVÁCHA, Rostislav et al. Dějiny umění v českých zemích 800-2000. Vydání první. V Řevnicích: Arbor vitae societas, 2017. 991 stran. ISBN 978-80-88283-02-7.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.