Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Carl Cori

Carl Cori

Cori byl významným lékařem, biochemikem a vědeckým pracovníkem. V roce 1947 obdržel společně s manželkou Gerty Theresou Coriovou Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství.

 


Carl Cori Nobel Foundation / Public domain
Podrobné informace

*5. 12. 1896 Praha – 20. 10. 1984 Cambridge (Massachusetts, USA)

Carl Cori se narodil v Praze do křesťanské německé rodiny. Jeho otec Carl Isidor Cori byl vysokoškolským pedagogem, lékařem a zoologem. V roce 1914 začal Carl Cori studovat medicínu na lékařské fakultě německé univerzity v Praze. V době první světové války byl povolán do armády a od roku 1918 pokračoval ve studiu na univerzitě. Na fakultě se sblížil s Gerty Theresou Radnitzovou a jejich společné odborné zájmy vyústily ve společnou výzkumnou práci a také v manželství. V roce 1920 po promoci odešli do Vídně a v roce 1922 bylo Corimu nabídnuto místo ve Státním ústavu pro výzkum zhoubných onemocnění v Buffalu v USA a on je i s ohledem na špatné existenční a pracovní podmínky v Rakousku přijal. V témže ústavu pracovala i jeho žena. Zaměřili se na výzkum metabolismu sacharidů v živočišném organismu a v roce 1929 objevili průběh katalytické konverze glykogenu, který byl pojmenován Coriho cyklus. Za tento objev jim byla v roce 1947 udělena Nobelova cena za fyziologii a medicínu. Oba manželé se věnovali i regulační úloze hormonů inzulínu a adrenalinu a prokázali glykolýzu v nádorových buňkách. V roce 1931 přijal Cori místo profesora farmakologie na Lékařské fakultě Washingtonovy univerzity v Saint Louis ve státě Missouri. Od roku 1942 zde působil jako profesor biochemie. I po odchodu do důchodu se věnoval vědecké práci v laboratořích Massachusetts General Hospital, kde prováděl genetické výzkumy. Od roku 1966 až do své smrti v roce 1984 byl hostujícím profesorem biochemie na Harvardově univerzitě a vedoucím biochemické laboratoře Massachusettské všeobecné nemocnice.

 

Prof. MUDr. Carl Cori, absolvent pražské univerzity, se dokázal prosadit v tvrdé americké konkurenci a získal řadu ocenění za svou vědeckou práci a za své objevy v oblasti fyziologie, biochemie a medicíny. Mnohé objevy uskutečnil se svou ženou Gerty Theresou Coriovou. V roce 1946 získal Carl Cori Cenu Alberta Laskera za základní lékařský výzkum, je nositelem i Ceny Willarda Gibbse. Cori je i jedním ze tří absolventů pražské Univerzity Karlovy, jimž byla udělena Nobelova cena (vedle své ženy a Jaroslava Heyrovského), a jedním z pěti pražských rodáků, laureátů této ceny (spolu s Jaroslavem Seifertem a Bertou von Suttner). Ve městě St. Louis v USA na místním Chodníku slávy města St. Louis připomíná pražské rodáky manžele Coriovy společná hvězda.

Bohužel minulý režim uvrhl oba manžele v jejich rodném městě i v Československu v zapomnění. Až v říjnu 2000 byly na rodném domě Gerty Theresy Coriové v Petrské ulici a v Salmovské ulici na rodném domě Carla Coriho odhaleny pamětní desky. Jejich odhalení se osobně zúčastnil i syn manželů Coriových Carl Thomas Cori, pojmenovaný po otci a prezidentovi Tomáši Garriguu Masarykovi. V roce 2018 byly na výstavě v pražském Karolinu nazvané 100 let – 100 předmětů – 100 příběhů, kterou uspořádala Univerzita Karlova k stému výročí založení Československa, vystaveny obě Nobelovy ceny manželů Coriových (spolu s Nobelovou cenou udělenou Jaroslavu Heyrovskému a Templetonovou cenou Tomáše Halíka).  

Použité zdroje
TOMEŠ, Josef, a kol. Český biografický slovník XX. století: I. díl: A–J. Praha; Litomyšl: Paseka, 1999.
VOŠAHLÍKOVÁ, Pavla, a kol. Biografický slovník českých zemí: 9. sešit: C. Praha: Libri, 2008.

http://chemicke-listy.cz/Bulletin/bulletin321/bulletin321.html
výstava 100 let – 100 předmětů – 100 příběhů, Karolinum, Praha 2018 (autor a kurátor Jakub Jareš)

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.