Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Čedok

Čedok

Nejstarší česká cestovní kancelář. Má stovky poboček po celé České republice, dále také v Rusku, Rakousku či na Slovensku.


ČTK/Veselý Dušan
Podrobné informace

Čedok je první česká cestovní kancelář, jejíž historie sahá do roku 1920, kdy byla jako protiváha konkurence ze zahraničí založena Československá cestovní a dopravní kancelář. Sídlo cestovní kanceláře bylo v pražské Mikulandské ulici a prodejna byla otevřena na Hybernské třídě v Praze a dále v Brně, Karlových Varech a Františkových Lázních.

Nová cestovní kancelář byla jednou z prvních, která začala vydávat své vlastní cestovní šeky a používat nové dopravní prostředky jako autokary a letadla, které využívala k cestám do Egypta, Maroka, Francie, Itálie a Španělska. V roce 1926 si společnost nechala zaregistrovat zkratku Čedok. Později bylo zvoleno i logo – stěhovavý pták čáp na pozadí heraldické pavézy. Nejoblíbenější destinací bylo tenkrát pobřeží Jugoslávie a rozvíjela se i turistika v Československu, zejména horská. V roce 1939 Čedok zorganizoval vlakový transport, s jehož pomocí Nicholas Winton zachránil 669 dětí židovského původu. Během okupace Československa Čedok zrušil téměř všechny aktivity – kromě jednodenních výletů pro dělníky.

Po válce byl Čedok znárodněn a začal nabízet téměř výhradně zájezdy do států Sovětského svazu a jeho satelitů. V roce 1958 byl obnoven příjezdový cestovní ruch a Čedok zahraničním návštěvníkům zprostředkovával prohlídky hradů, zámků a dalších turistických míst v Československu. V 60. letech přišlo další uvolnění a občané Československa mohli opět vycestovat do Jugoslávie, Rakouska, Itálie či Francie (alespoň do doby normalizace).

Po listopadu 1989 byla četná omezení pro československé občany zrušena a Čedok začal nabízet mnoho nových destinací. Po rozdělení Československa působí v České republice Čedok i nadále a na Slovensku vznikla cestovní kancelář Satur. V novém tisíciletí kancelář otevřela pobočky ve Vídni, Moskvě a Bratislavě. Od roku 2016 je vlastníkem Čedoku polská cestovní kancelář Itaka.

Použité zdroje
Čedok magazín: pro všechny, kdo rádi cestují. Praha: Čedok a.s., [2015].

ŠTEMBERK, Jan. Fenomén cestovního ruchu: možnosti a limity cestovního ruchu v meziválečném Československu. 1. vyd. Pelhřimov: Nová tiskárna ve spolupráci s Vysokou školou obchodní v Praze, 2009. 298 s. ISBN 978-80-7415-021-0.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.