Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Cena Genderman

Cena Genderman

Iniciativa organizace Otevřená společnost s cílem upozornit na projevy sexismu ve veřejném prostoru. Soutěž vrcholí předáním cen Genderman roku pro muže, kteří nejaktivněji bojují za rovnoprávnost pohlaví.


Podrobné informace

S iniciativou upozornit na problém sexismu ve veřejném prostoru v Česku přišla Otevřená společnost v roce 2017 v návaznosti na neochotu České republiky ratifikovat Istanbulskou úmluvu proti násilí na ženách a také v souvislosti s nechvalnou pozicí, kterou Česko zaujalo na žebříčku Světového ekonomického fóra, jenž srovnával genderovou rovnosti (Česko tehdy v tomto žebříčku kleslo o 11 míst na 88. příčku ze 144). Jednalo se též o odpověď na  hnutí #metoo probíhající po celém světě a viktimizaci žen v případě sexuálního obtěžování. Dle slov organizátorů bylo účelem ocenit vlivné muže, kteří vidí ženy jako rovnocenné partnery a feminismu se nebojí, naopak jej považují za inspiraci. Každý mohl nominovat kandidáty z řad mužů působících v médiích, tisku, na blogu či na sociálních sítích. 

Tři vítěze vybírá pětičlenná porota, kterou tvoří zástupkyně a zástupci neziskových organizací a akademických obcí. První cenu a zároveň titul Gendermana roku 2017 získal Pavel Houdek, instruktor kurzů sebeobrany pro ženy. V roce 2018 ocenění putovalo k filmovému kritikovi a novináři Pavlu Filovi a v roce 2019 se vítězem soutěže stal politický filozof Petr Bittner. Všichni ocenění svou činností přispívají k prosazování rovnoprávnosti a genderové vyváženosti ve veřejném prostoru. 

Organizace Otevřená společnost o.p.s., jež cenu Genderman roku pořádá, bojuje za rovná práva všech občanů ve státě, upozorňuje na často opomíjené problémy a nabízí kreativní řešení. Od roku 1999 ji tvoří tým odborníků, kteří věří v toleranci, rovnost a rozmanitost a také v to, že jen dobře spravovaný stát může svým obyvatelům zajistit spokojený život.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.