Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Centropen

Centropen

Jedna z nejznámějších českých firem na výrobu psacích a kancelářských potřeb.  Na českém trhu působí již od roku 1940 a sídlí v Dačicích.


Autor: Pavel Hrdlička, Wikipedia, licence CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Da%C4%8Dice,_Centropen.jpg
Podrobné informace

Historie firmy Centropen sahá do roku 1940, kdy Antonín Stejskal a Josef Novotný začali vyrábět plnicí pera. Brzy se ale podnikatelé rozešli a jeden z nich založil novou společnost pod názvem Omega. Ještě pod tímto jménem byl podnik v roce 1948 znárodněn a výroba psacích potřeb se dostala pod pardubický podnik Centropen. Politické změny však výrobu zásadně nepoznamenaly. Od 50. let 20. století vlastnil Centropen republikový monopol na psací potřeby. V 60. letech vyráběl především levná pera pro žáky prvního stupně základní školy s názvem Žák a později Student. Plnicí pero v té době patřilo mezi povinnou výbavu každého žáka až do 3. třídy. Později firma přišla s novinkou – popisovačem, známým pod zkratkou „fix“. V 70. letech se závod v Dačicích stal výhradním dodavatelem vybraných psacích potřeb pro celou východní Evropu.

Od roku 1992 došlo k privatizaci Centropenu a v této právní formě setrvává dodnes. I přes tvrdou konkurenci podnik Centropen stále funguje a soustřeďuje se na výrobu jak klasických psacích potřeb, tak i na výrobky s novým, ergonomickým designem a další kancelářské potřeby

Videa (1 videí)
Jak se vyrábí dačické popisovače

Použité zdroje
PETROV, Michal. Retro ČS. 2, Jak jsme si to (u)žili za reálného socialismu. Vydání první. Brno: Jota, 2015. 283 stran. ISBN 978-80-7565-231-7.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.