Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Centrum queer paměti

Centrum queer paměti

Neziskové pracoviště shromažďující a zpřístupňující veřejnosti veškeré doklady a předměty,jež souvisejí s queer historií na území České republiky.


Teplá Praha. Průvodce po queer historii hlavního města.
Podrobné informace

Centrum queer paměti vzniklo 1. 6. 2015 na Pankráci a provozuje ho pražská organizaceSpolečnost pro queer paměť. Jeho cílem je shromažďování a zpracovávání všech dokladů o historii LGBTQIA+ komunity na území České republiky, respektive Československa. Věnuje se také sběratelské činnosti a zajímá se o různého druhy předmětů každodenního života či umělecké předměty.

Materiály centrum shromažďuje prostřednictvím orální historie, tedy od pamětníků, kteří sdílejí své osobní příběhy s badateli. Takto pracovníci centra budují archiv paměti očitých svědků queer historie v české společnosti. Hlavním motivem jejich práce je potřeba demokratizace historie, minulost neheterosexuálních občanů byla totiž před rokem 1989 archivována pouze v policejních a psychiatrických záznamech. Zakladatelé centra považují péči doklady minulosti za podstatnou také pro celou LGBTQIA+ komunitu. Sbírka předmětů souvisejících s historií neheteronormativní komunity zahrnuje např. duhové balení kondomů vyrobené společností SOHO, či předměty, které patřily významným queer osobnostem.
Shromažďována jsou i umělecká díla, fotografie a také audiovizuální doklady. V Centru queer paměti funguje též knihovna, jež nabízí beletrii s queer tematikou a také řadu odborných knih věnovaných problematice neheteronormy.

Archiv i knihovnu Centra queer paměti lze po objednání se navštívit. V Centru je vystavena i prozatímní výstava LGBTdějin a paměti. Svým zaměřením je toto muzeum prvním a jediným svého typu v České republice.

Použité zdroje
https://www.queerpamet.cz/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.