Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Česká literatura LGBTQIA+ po roce 1989

Česká literatura LGBTQIA+ po roce 1989

Literatura, kterou tvoří příslušníci LGBTQIA+ komunity, nebo ta, která řeší jejich problémy.


Vybrané tituly české současné literatury LGBTQIA+; Adam Georgiev: "Zabij mě, Eliso", "Bulvár Slunce"; Zuzana Brancová: "Rok perel"; Jiřího Pastýře "Smutek Sebesám (I. část)
Podrobné informace

Po roce 1989 došlo na území České republiky k uvolnění i v literatuře. Příslušníci queer společenství konečně získali hlas a možnost publikovat texty zaměřené na LGBTQIA+ komunitu. Pro dřívější českou literaturu byla tato témata neznámá.

K autorům dříve publikujícím v samizdatu patřil muž vystupující pod pseudonymem Václav Baumann, jehož Paci paci pacičky spatřily světlo světa v roce 1990. Autorovo vyprávění o životě homosexuála v socialistickém Československu se dočkalo vřelé odezvy v českých médiích. Kniha, která se naopak nemohla těšit podobnému zájmu, byl Jiřího Pastýře Smutek Sebesám, publikovaný anonymním autorem v roce 1993 na základě rukopisu z pozdních socialistických dob. Tehdejší literární tvorbu podporoval časopis SOHO revue, který například v roce 1997 vydal jako brožuru Kroniku ohlášené sebevraždy Michala Adranta. Radoslav Nenadál vydal v roce 1991 My Tě zazdíme Aido, text pojatý jako součást úsilí o prosazování práv sexuálních menšin. První roky 21. století přinesly i několik čistě aktivistických publikací, například sbírku básní Hříšné výkřiky z roku 2003, založenou na politicko-aktivistických vizích a sexuálních fantaziích.

Následující léta znamenala nástup druhé vlny autorů, kteří svou homosexualitu chápali naopak jako téma osobního, intimního prožívání. K nim patří autorka prvního českého lesbického románu Rok Perel z roku 2002 Zuzana Brabcová. Osobní, zvláštní styl charakterizuje i tvorbu spisovatele a básníka Adama Georgieva. Toto období přináší i díla významných básnířek, například Svatavy Antošové, Violy Fischerové, Andrey Vatulíkové a také básníka Pavla Petra. K poezii se hlásí i tvorba transgenderového autora píšícího pod pseudonymem Elsa Aids, mezi jehož díla patří sbírky Nenávist, Trojjediný prst a Kniha omezení.

K popularizaci literatury LGBTQIA+ přispěl především František Baďura, který v 90. letech 20. století organizoval večírky LGBT literatury s názvem Gay Viola. Ve své misi pokračuje, v současné době vede projekt s názvem Odnaproti s cílem propagace tvorby komunitních autorů.

Použité zdroje
Putna, Martin, C. a kol., Homosexualita v dějinách české kultury. Praha: Academia, 2013.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.