Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Česká spořitelna

Česká spořitelna

Nejstarší a největší banka na českém území. Začátek její historie se datuje do roku 1825 a dnes má okolo 4,5 milionů klientů.


ČTK/Černý Jan
Podrobné informace

Česká spořitelna je nejstarší a zatím i největší banka v České republice.

Její historie začíná v roce 1825, kdy byla založena Schraňovací pokladnice (pokladní kasa) pro hlavní město Prahu a pro Čechy. Tento název byl postupem času zkrácen na Spořitelna česká, která je z právního hlediska nejstarším předchůdcem České spořitelny. V roce 1943 dostala název Spořitelna pražská a po zestátnění (v roce 1948) se z ní stala Státní spořitelna (1967). O dva roky později byla rozdělena na Českou státní spořitelnu a Slovenskou státní spořitelnu. Za socialismu byla v Československu pro československé občany jedinou bankou. V roce 1989 jako první instituce v Československu vydala platební karty a otevřela první bankomaty. V roce 1992 se společnost změnila na akciovou (Česká spořitelna, a. s.), s většinovým podílem státu. V roce 2000 se stala majoritním akcionářem České spořitelny rakouská společnost Erste Bank, která svůj podíl v roce 2002 navýšila na 98 %. Česká spořitelna se tak stala členem středoevropské finanční skupiny Erste Group.

V současnosti má Česká spořitelna více než 4,5 milionu klientů. Její síť tvoří téměř 500 poboček po celé České republice a společnost vlastní více než 1800 bankomatů a transakčních terminálů. Sídlí v Praze 4 v ulici Olbrachtova.

Česká spořitelna je jako právní nástupkyně Městské spořitelny pražské vlastníkem neorenesanční budovy v Rytířské ulici. Budova byla postavena v letech 1892–1894 podle návrhu Antonína Wiehla a Osvalda Polívky a na její sochařské, štukatérské a malířské výzdobě se podíleli významní umělci té doby. V budově se také nacházejí dvě galerie.

Použité zdroje
Profil banky: Česká spořitelna, nejstarší a největší banka, [no date]. FinExpert.E15.cz [online], [Accessed 20 August 2020]. Available from: https://finexpert.e15.cz/profil-banky-ceska-sporitelna-nejstarsi-a-nejvetsi-banka

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.