Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Českomoravský belgický kůň

Českomoravský belgický kůň

Mohutné koňské plemeno, které je často využíváno v agroturistice a ekologickém zemědělství. Na rozdíl od původního belgického koně je českomoravský menší, avšak stále dobře osvalený.

 


(šlesvik). Autor: Julinka05, licence CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=88821460#/media/File:Šlesvický_chladnokrevn%C3%ADk.jpg
Podrobné informace

Českomoravský belgický kůň je chladnokrevné koňské plemeno chované na podkladu belgických chladnokrevníků, dovezených do Čech koncem 19. a začátkem 20. století. Jejich dovoz ustal ve 30. letech 20. století a od té doby je tento chladnokrevný kůň v Čechách chován z vlastních zdrojů. Na rozdíl od původních belgických koní je český chladnokrevník menší a má častější vady zevnějšku.

Českomoravský belgický kůň je díky své mohutnosti a dobré ovladatelnosti velmi dobře využitelný zejména v těžkém tahu. Větší náročnost na kvalitu výživy ho předurčuje spíše do příznivějších přírodních a klimatických podmínek. Vyniká v použití v ekologickém zemědělství a agroturistice, kde je velmi ceněn jeho dobrý charakter, ovladatelnost a ušlechtilý zevnějšek čtvercového tělesného rámce s dobrým osvalením. Má menší, ušlechtilou hlavu, vysoko nasazený krk a hluboký, prostorný hrudník. Průměrná výška českomoravského belgického koně v kohoutku je 162 cm u hřebců a 159 cm u klisen.

Plemennou knihu vede od roku 1995 Asociace svazu chovatelů koní České republiky, přičemž plemeno je zařazeno mezi genetické zdroje České republiky. V roce 2014 bylo evidováno necelých 2 200 kusů tohoto plemene.

Použité zdroje
ŠPAČEK, František a kol. Atlas plemen hospodářských zvířat. 1. vyd. Praha: SZN, 1987. 259 s. Živočišná výroba

MARŠÁLEK, Miroslav, VEJČÍK, Antonín a ZEDNÍKOVÁ, Jana. Atlas plemen hospodářských zvířat chovaných v České republice: skot, koně, ovce a kozy. 1. vydání. V Českých Budějovicích: Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta, 2016. 161 stran. ISBN 978-80-7394-581-7.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.