Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Český fousek

Český fousek

Lovecký pes, řadí se mezi česká národní plemena. Dříve byl označován jako „český pes“a nejspíše je nejstarší rasou hrubosrstých ohařů v Evropě. Pro ochranu tohoto plemene vznikl patrně také nejstarší český kynologický spolek.

 


Český Fousek. Autor: TigerPuppala, licence CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cesky_Fousek_Flickr.jpg#/media/File:Cesky_Fousek_Flickr.jpg
Podrobné informace

Český fousek je lovecký pes, středně silný hrubosrstý ohař, který je díky svým vlastnostem všestranným pomocníkem a zároveň je snadno ovladatelným a přítulným společníkem člověka. Jeho původní domovinou jsou Čechy, a to již od 14. století. Jedná se patrně o nejstarší rasu hrubosrstého ohaře v Evropě. Kromě písemných dokladů jsou dosud zachovány i obrazy, na kterých se český fousek vyskytuje – jeden z roku 1520 v klášteře ve Vyšším Brodě s typickým fouskem, který odpovídá i dnešnímu standardu, jiný pak například v Alšově galerii v Hluboké nad Vltavou z roku 1700 zobrazující zátiší s českým psem.

Koncem 19. století se začal projevovat úbytek plemene, a tak se chovatelé a příznivci v roce 1896 rozhodli založit Spolek pro ohaře hrubosrsté – český fousek pro Království české se sídlemv Písku,který představuje pravděpodobně nejstarší český kynologický spolek vůbec. V dalších letech byl osud českého fouska ještě několikrát ohrožen, kritický stav přetrvával do založení dalšího chovatelského spolku v roce 1924, tentokrát pod názvem Spolek pro ohaře hrubosrsrté – český fousek. Plemeno se navzdory obtížím vždy podařilo zachovat a v roce 1964 byl fousek uznán Mezinárodní kynologickou organizací FCI za české národní plemeno.

Český fousek je středně silný všestranný pes, který se kromě funkce věrného mazlíčka nejvíce hodí k myslivosti. Obvykle se na pokyn rozběhne za vším, co se hýbe, a je schopný pracovat i v drsných podmínkách. Vyskytuje se ve dvojím zbarvení, buď jako tmavě bílý s hnědými plotnami nebo bez nich, anebo hnědý se znaky na předhrudí a končetinách nebo bez nich. Dosahuje výšky v kohoutku okolo 60 cm.

Český fousek je oblíbený myslivci nejen v Česku, ale i v mnoha dalších evropských i mimoevropských státech včetně Kanady či USA. To přispívá k rozvoji tohoto národního plemene na světové úrovni, což si český fousek jistě zaslouží, neboť díky mnohasetletému působení v českých zemích ho lze považovat za kulturní dědictví.

 

 

 

 

 

Použité zdroje
FINDEJS, Jan et al. Česká národní plemena psů: historie a vznik plemen, standard, vlastnosti a využití. Vyd. 1. Praha: Plot, 1998. 187 s. ISBN 80-238-2833-9

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.