Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Český sportovní pony

Český sportovní pony

Malý sportovní kůň chovaný v České republice v posledních asi 20 letech. Jeho plemenná kniha byla založena v roce 2000 a dnes žije přibližně 750 zástupců tohoto plemene.

 


Hucul ponu rudawka rymanowska. Autor: Herstass, licence CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4667536#/media/File:Hucul_ponu_rudawka_rymanowska.JPG
Podrobné informace

Český sportovní pony je v České republice jako české plemeno chován v posledních asi 20 letech v souvislosti s rozvojem jezdeckého sportu. Protože je potřeba vychovávat mladé jezdce ve věku, kdy ještě nejsou fyzicky schopni zvládnout koně velkého rámce, český sportovní pony jim má sloužit pro získání prvních jezdeckých zkušeností a návyků. Podobně jako koně s obdobným využitím, například slovenský malý sportovní kůň nebo německý jezdecký pony, vznikl i český pony křížením jezdeckých koní malého tělesného rámce s poníky velšského typu.

Sportovní pony je ušlechtilý, temperamentní a pohybově velmi dobře disponovaný kůň, jehož maximální kohoutková výška musí být pro zařazení do kategorie nejvýše 148 cm bez podkov nebo 149 cm s podkovami. Na začátku každé sezóny je vyžadováno oficiální přeměření koní. Povoleny jsou všechny typy zbarvení. Při šlechtění je kladen důraz na dobré povahové vlastnosti, rozvážnost a ovladatelnost a vysokou inteligenci. Mezi přednosti českého sportovního ponyho patří výborná ovladatelnost, dlouhověkost a také dobrá krmitelnost.

Plemennou knihu, která byla založena v roce 2000, vede Asociace svazu chovatelů koní České republiky. Počet těchto poníků v České republice byl v roce 2014 necelých 750 kusů. Početní poměr hřebců a klisen je asi 1:10 ve prospěch klisen.

Použité zdroje
MARŠÁLEK, Miroslav, VEJČÍK, Antonín a ZEDNÍKOVÁ, Jana. Atlas plemen hospodářských zvířat chovaných v České republice: skot, koně, ovce a kozy. 1. vydání. V Českých Budějovicích: Jihočeská univerzita, Zemědělská fakulta, 2016. 161 stran. ISBN 978-80-7394-581-7.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.