Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Chovatelství

Chovatelství

V Česku hojně rozšířená a tradiční činnost, spočívá ve vlastnictví zvířat pro hospodářské nebo zájmové využití. V zájmovém chovatelství převládají psi, a proto jsou Češi nazýváni národem pejskařů. Záchraně ohrožených druhů pomáhá na českém území přes deset zoologických zahrad.


Toulky Vysočinou. Ulice Na Riviéře a ulice U Vítků. Havlíčkův Brod. Autor: Pohled 111, licence CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48366179#/media/File:Něco_pro_toho_kdo_má_rád_zv%C3%ADřátka_domác%C3%AD.JPG
Podrobné informace

Chovatelství je v Česku běžnou a tradiční činností, což potvrzuje i existence mnoha zde vyšlechtěných národních plemen zvířat. Zájmové chovatelství, vedle radosti i uspokojení potřeby soužití se zvířetem, sehrává významnou úlohu i při záchraně ohrožených druhů. Tyto cíle sledují také zoologické zahrady a záchranné stanice, jejichž síť vznikla při Českém svazu ochránců přírody na pomoc zraněným či jinak handicapovaným volně žijícím živočichům. Zoologických zahrad je v ČR přes deseta nejstarší z nich, založená již v roce 1919, je v Liberci.

Pro hospodářské účely se v Česku chová dobytek (skot, ovce, kozy) nebo drůbež. Do hospodářských chovů lze zařadit i chov koní, přestože jeho využití například jako pomocníka při lesních pracích již zdaleka není tak časté jako u našich předků a dnes se kůň opět stává spíše předmětem zájmových chovů.

V českých domácnostech je velmi rozšířenchov psů, koček, drobných hlodavců, například zakrslých králíků anebo morčat. Stejně tak je oblíbený i chov ptactva a popularitě se těší i akvaristika. V poslední době již není zcela neobvyklý chov méně typických mazlíčků, například ježků anebo miniprasátek.

Favoritem mezi domácími mazlíčky jsou psi, o Češích se hovoří jako o národu pejskařů. Jen v Praze bylo v roce 2018 registrováno přes 80 000 psů. Již na dvoře Rudolfa II. byl pro potěšení chován pražský krysařík, který je jako jedno ze sedmi českých národních plemen rozšířený dodnes. Jako hlídací a pracovní plemeno jsou oblíbení němečtí ovčáci, kteří již tradičně slouží i u českých bezpečnostních sborů. Česko je též známé jako země dobrých chovatelů lavinových a slepeckých psů.

Chovatelé vybraných druhů zvířat se mohou stát členy Českého svazu chovatelů, který zastřešuje specializace chovu králíků, holubů, drůbeže, exotického ptactva, drobných hlodavců, koček, kožešinových zvířat a akva-tera. Rovněž je organizátorem celostátní výstavy Chovatel, pravidelně (obvykle jednou ročně) pořádané na výstavišti v Lysé nad Labem, a je vydavatelem stejnojmenného časopisu. 

 

 

 

 

 

 

Použité zdroje
ŠLAJCHRTOVÁ, Kristýna. Význam chovu nehospodářských zvířat. Praha, 2015. Diplomová práce. Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Lubomír Hanel.

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli: Kočka a pes [pořad]. Režie KARAS a LEŽÁKOVÁ. Česká republika, 2018

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.