Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Crystalex

Crystalex

Největší výrobce skla v České republice a jeden z největších na světě. Jeho hlavní závod se nachází v Novém Boru a další v Karolince na Vsetínsku.


ČTK/Černý Vít
Podrobné informace

Crystalex (Crystalex CZ, s. r. o.) je český výrobce užitkového skla. Navazuje na dlouhou tradici českého sklářství, jejíž historie sahá až do 13. století. V 18. a 19. století se výroba skla začala významně koncentrovat v Novém Boru, v roce 1945 se zde spojilo 55 menších podniků a vznikl národní podnik Borocrystal. Po dalším rozšíření z něj byl v roce 1953 vytvořen státní podnik Borské sklo. Výrobce skla v roce 1974 opět změnil název, tentokrát již na Crystalex (odvozeno od pojmu „český křišťál“). V roce 2009 závody v Novém Boru a Karolince získaly nového majitele, a to sklářskou skupinu CBC Invest.

V současnosti podnik představuje největší firmu na výrobu nápojového skla v České republice a také jednu z největších na světě. 90 % své výroby exportuje do 70 zemí světa, převážně do států Evropské unie pod ochrannou známkou Bohemia Crystal a Bohemia Glass.

Použité zdroje
CRYSTALEX. České sklo = Bohemia Glass: Crystalex a.s. Nový Bor se představuje: 21.3.- 9.6.1996 Muzeum skla a bižuterie - Jablonec nad Nisou [grafika]. Nový Bor: Crystalex, 1996. 1 plakát.

VONDRUŠKA, Vlastimil a LANGHAMER, Antonín. České sklo: tradice a současnost. Nový Bor: Crystalex, [1992]. 192 s.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.