Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Divadlo Sklep

Divadlo Sklep

Oblíbené nezávislé, zpočátku výrazně undergroundové české divadlo převážně s autorskou poetikou, součást Pražské pětky. Sídlí v pražském divadelním prostoru Dobeška.


Milan Šteindler a David Vávra, slavnostní průvod Od Šteindlerů k Vávrům a dále na Dobešku. ČTK/Šimánek Vít.
Podrobné informace

1971–, Praha

Počátky divadla Sklep se pojí s amatérskou skupinou spolužáků soustřeďujících se okolo čtrnáctiletých kamarádů Davida Vávry a Milana Šteindlera, která se scházela za účelem nacvičení cizích i autorských krátkých anekdotických scének ve sklepě domu Vávrovy babičky – tento prostor se stal později inspirací pro samotný název divadla při jeho založení v roce 1971. Tato zpočátku privátní scéna začala vystupovat veřejně v polovině 70. let, kdy také soubor doplnili Eva Holubová, Jiří Burda, František Váša, Tomáš Vorel a Tomáš Hanák. V první polovině 80. let našel soubor domovskou scénu v pražském divadelním prostoru Dobeška a stal se důležitou součástí Pražské pětky, sdružení novogeneračních umělců, kam se dále řadí soubory Mimóza, Vpřed, Kolotoč a Křeč. Společné projekty Pražské pětky zahrnují nazkoušená i improvizační představení či stejnojmenný film z roku 1988, který režíroval Tomáš Vorel. Soubor divadla Sklep byl postupem času rozšířen a jeho součástí se staly např. i známé české osobnosti jako Jiří Macháček, Ondřej Trojan či Václav Marhoul.

Pilířem význačnosti a specifičnosti dnes už ikonického divadla Sklep je jeho poetika, jež vychází z improvizace, parodie či absurdity a využívá ostrý a přímočarý humor nebo hrátky s jazykem. Scéna je také založena na velmi úzké spolupráci souboru, který organizuje akce i mimo divadelní prkna (plesy, sportovní zápasy, výlety apod.). Mezi nejznámější divadelní představení scény patří inscenace Mlýny (1991) podle juvenilního textu Václava Havla a Tajů plný ostrov (1991). Oblíbené je každoroční obměňující se polyžánrové pásmo Besídka, které obsahuje krátké skeče či hudební a taneční scénky. Svérázná poetika divadla Sklep pronikla také do televizní produkce, a to do filmů i televizních pořadů (Česká soda, Böhmen und Mähren, Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa, Besídka v Porubě, Písničky divadla Sklep aj.).

Použité zdroje
Česká divadla: encyklopedie divadelních souborů. Vyd. 1. Praha: Divadelní ústav, 2000. 615 s. ISBN 80-7008-107-4.
DIVADLO SKLEP a ANDELOVÁ, Lenka et al. Sklep: 1971-1999. 1. vyd. Praha: Pražská scéna, 1999. 267 s. ISBN 80-86102-00-9.
O divadle. In: Divadlo Sklep [online]. [cit. 6. 4. 2020]. Dostupné z: http://www.divadlosklep.cz/o-divadle/.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.