Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Dlouhý most v Českých Budějovicích

Dlouhý most v Českých Budějovicích

Stavba z roku 1999, která nahradila několik mostů fungujících na tomto místě již od roku 1369.


ČTK/Veis David
Podrobné informace

Dlouhý most je jedním ze tří mostů klenoucích se v Českých Budějovicích přes řeku Vltavu. Vznikl pravděpodobně krátce po založení města, první zmínky o něm pochází již z roku 1369. V průběhu času bylo na tomto místě postaveno několik dřevěných mostů, na konci 19. století pak byl vybudován most železný, který se na počátku 30. let 20. století dočkal rozsáhlé rekonstrukce spojené s úpravou říčního dna.

Na konci 20. století byla vypsána soutěž na výstavbu nového Dlouhého mostu. Vítězný návrh, pocházející z ateliéru Romana Kouckého, realizovaly v roce 1998 Vodní stavby Bohemia divize 1, s. r. o., České Budějovice a Hutní montáže Ostrava, a. s. Výsledná ocelová konstrukce je kombinací trámového mostu s mostem visutým. Je dlouhá téměř 100 metrů a 18 metrů široká. Okraje mostu jsou upraveny tak, aby se po něm mohli lidé přepravovat pěšky či na kole, a vede po něm také trolejbusová trať. V roce 1999 byl most oceněn titulem Stavba roku.

Použité zdroje
ŠÍROVÁ-MOTYČKOVÁ, Kamila a ŠÍR, Jiří. Technické památky České republiky: mosty, železnice, přehrady, elektrárny, mlýny, opevnění, sklárny, doly a další. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2012. 206 s. Naše země. ISBN 978-80-7346-141-6.

DUŠAN, Josef. Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. LIBRI, 1999.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.