Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Emil Holub

Emil Holub

Český lékař, etnograf, kartograf a cestovatel, který podnikl dvě velké výpravy na africký kontinent a pořídil tam rozsáhlou přírodovědnou a etnografickou sbírku.


Emil Holub Neznámý / Public domain https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Seven_Years_in_South_Africa%2C_frontispiece%2C_Emil_Holub_portrait.jpg
Podrobné informace

*7. 10. 1847 Holice – 21. 2. 1902 Vídeň, Rakousko-Uhersko (dnešní Rakousko)

 

Emil Holub po středoškolských studiích vystudoval na přání otce lékaře pražskou lékařskou fakultu. Promoval v roce 1872 a odjel do jihoafrického Kapského Města, usadil se poblíž Kimberley, kde léčil především zaměstnance diamantových dolů. Vydával se na vědecké výpravy a začal sestavovat svou přírodovědnou sbírku. Další cesty podnikl v letech 1873 a 1875, kdy se dostal až k řece Zambezi a zpracoval první detailní mapu okolí Viktoriiných vodopádů. Jeho knižní popis těchto vodopádů vyšel anglicky v roce 1879 v jihoafrickém Grahamstownu.

Po sedmi letech se vrátil do Prahy a další čtyři roky cestoval po Evropě a plánoval další cestu do Afriky. V roce 1883 se oženil s vídeňskou rodačkou Růženou Hofovou a spolu s ní a několika dalšími cestovateli se vydal na další africkou cestu. Plán cesty byl úctyhodný: projít Afriku z Kapského Města do Egypta. Výpravu provázela řada především byrokratických překážek. Po předčasném návratu do vlasti v roce 1886 chtěl Holub své sbírky věnovat Národnímu muzeu, které je ale odmítlo. Zklamaný Holub část své sbírky rozprodal a přestěhoval se do Vídně, kde na následky chorob, které si přivezl z Afriky, předčasně zemřel. Pohřben je na vídeňském Ústředním hřbitově (Wiener Zentralfriedhof).

Emil Holub je autorem dlouhé řady dokumentů a novinových a časopiseckých článků. Vykonal mnoho záslužné práce pro poznání afrického kontinentu. V jeho rodných Holicích byl v roce 1964 otevřen jednomu z největších českých cestovatelů Památník Dr. Emila Holuba – Africké muzeum. V září 2005 byla před budovou zambijského Národního muzea v Livingstonu u Viktoriiných vodopádů odhalena Holubova busta.

 

 

Použité zdroje
Kol., Malý encyklopedický slovník A-Ž, Praha, Academia 1972
https://cs.wikipedia.org/wiki/Emil_Holub
https://www.databazeknih.cz/zivotopis/emil-holub-53362
https://zivotopis.osobnosti.cz/emil-holub.php
https://www.holubovomuzeum.cz/historie/emil-holub

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.