Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Emil Škoda

Emil Škoda

Český strojírenský inovátor, velkopodnikatel a vynalézavý manažer. Zakladatel společnosti, která se později stala součástí dnešní Škoda Auto.


Autor: Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Emil_Skoda.jpg
Podrobné informace

*18. 11. 1839 Plzeň – 8. 8. 1900 Selzthal, Rakousko-Uhersko (dnešní Rakousko)

Emil Škoda studoval po maturitě v Chebu strojní inženýrství na Hornické technické vysoké škole v Praze a na strojírenské fakultě v Karlsruhe (Německo). Během studia jezdil na zkušenou do Francie, Anglie, Pruska a USA, kde se seznámil s technologií nejmodernějších firem té doby. Po absolvování techniky zůstal v Saské Kamenici (Chemnitz, Německo) a později žil v Brémách, kde jej v roce 1866 zastihla rakousko-pruská válka. Jako občan nepřátelského státu musel během 48 hodin Německo opustit. Po návratu domů se s pomocí otce stal vrchním inženýrem ve strojírně hraběte Valdštejna v Plzni. Tři roky poté Škoda za 167 642 zlatých podnik odkoupil a ihned začal do své firmy investovat. Pochopil, že má-li strojírna obstát v konkurenci, musí zavést nové obory a nové technologie výroby. V roce 1871 proto začal stavět novou slévárnu železa a neželezných kovů a též rozsáhlé kovárny, strojírny, ocelárny a zbrojovky. Byl si vědom, že neklidná Evropa bude potřebovat zbraně a na tuto strategii velmi spoléhal. Brzy se jeho továrny rozrostly a počet zaměstnanců se zvýšil z původních několika desítek na přibližně 4 000 lidí. Roku 1899 transformoval firmu na akciovou společnost Škodovy závody a jejím prezidentem a generálním ředitelem zůstal až do smrti. Kromě zbrojovky vybudoval Emil Škoda také cukrovary, sladovny, pivovary, doly či válcovny železa.

Na rozdíl od otce se Emil Škoda politicky neangažoval. Prohlašoval, že o politiku nemá zájem a ani na ni nemá vzdělání. Za své nesmírné zásluhy o průmyslový rozvoj byl vyznamenán Řádem železné koruny III. třídy. Stal se doživotním členem vídeňské Panské sněmovny, místopředsedou Pražské železářské společnosti, cenzorem Rakousko-uherské banky, přísedícím celní rady, spoluzakladatelem plzeňského akciového pivovaru, členem státní železniční rady a správním radou Lloydu, rakouské námořní společnosti se sídlem v Terstu.

Použité zdroje
KRAUS, Ivo, KRÁLÍK, Jan a SERVUS, Stanislav. Vědci, vynálezci a podnikatelé v Českých zemích. Svazek druhý, Škoda, Křižík, Kolben, Klement, Baťa. Praha: Jonathan Livingston, s.r.o., 2017. 209 stran. ISBN 978-80-7551-036-5.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.