Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Enrique Stanko Vráz

Enrique Stanko Vráz

Český cestovatel, dobrodruh, spisovatel a fotograf snad bulharského původu.


Enrique Stanko Vráz Jan Mulač (1845-1905)Kolufid at cs.wikipedia / Public domain
Podrobné informace

patrně *18. 2. 1860 Veliko Tărnovo, Osmanská říše (dnešní Bulharsko) – 20. 2. 1932 Praha

 

 

Datum a místo narození i původ českého dobrodruha, cestovatele, fotografa a spisovatele je zahalen tajemstvím. Podle některých zdrojů se narodil pravděpodobně 8. 4. 1860 snad v haličském městě Tarnów. Jeho otcem byl údajně ruský důstojník a česká vlastenka. I jeho jméno je údajně pouze pseudonymem. Sám Vráz údaje o svém dětství a původu tajil, říkal: „Když se mne někdo vyptává na mé mládí, lžu.“ Vráz byl údajně absolventem vojenské střední školy, studium medicíny ve Švýcarsku nedokončil.

Enrique Stanko Vráz navštívil různé země Severní, Jižní a Střední Ameriky, Asie a Afriky. Procestoval Afriku, odkud se vypravil na americký kontinent. Během svých cest nasbíral značné množství přírodního materiálu a uměleckých předmětů, které věnoval Národnímu muzeu. V roce 1894 se objevil v Praze a rychle se stal členem vlastenecké společnosti, která se scházela v domě u Náprstků. Už počátkem listopadu 1895 ale odejel do Severní Ameriky, přednášel v českých krajanských osadách a v lednu 1896 vyplul ze San Francisca do Japonska. Do Prahy odtud odeslal 80 beden porcelánu a dalšího etnografického materiálu. Z Japonska zamířil do Číny. Přes Singapur, Novou Guineu a Thajsko zamířil do USA. V Chicagu se oženil s Vlastou Geringerovou, dcerou vydavatele krajanských novin. Na svatební cestu odjeli novomanželé do Mexika a vystoupili na Popocatepetl. Léto 1898 strávil Vráz v Čechách a znovu se vypravil do Asie. Z Číny se vydal přes Vladivostok a Sibiř do Moskvy a přes Brémy odejel do USA, kde se snažil sjednotit české krajanské hnutí.

Po čtyřiceti letech strávených na cestách se v srpnu 1921 natrvalo se ženou a dcerou vrátil do Prahy. Práci v Národním muzeu ani v Náprstkově muzeu nezískal, i když jejich sbírky výrazně obohatil štědrými dary. Obživu získával přednáškami a psaním cestopisných knih. Přispíval do českých i čechoamerických periodik a stal se autorem populárních cestopisů. Zemřel v Praze a je pohřben na Olšanských hřbitovech.

Enrique Stanko Vráz, jeden z nejvýznamnějších českých cestovatelů 19. století, je dnes téměř zapomenut. Jeho osobu připomíná jen malá ulice na pražském Smíchově.

 

Použité zdroje
Kol., Malý encyklopedický slovník A-Ž, Praha, Academia 1972
https://www.databazeknih.cz/zivotopis/enrique-stanko-vraz-45188
https://cs.wikipedia.org/wiki/Enrique_Stanko_Vr%C3%A1z
https://www.hedvabnastezka.cz/cestovatele/6345-enrique-stanko-vraz/
https://www.reflex.cz/clanek/lide-a-zeme/90879/dobrodruh-enrique-stanko-vraz-svetobeznik-zahadneho-puvodu-se-stal-prukopnikem-ceske-cestovatelske-fotografie.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.