Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Eva Le Peutrec

Eva Le Peutrec

Přední česká architektka působící především v Asii. Žije na Nové Kaledonii a projektuje především výškové budovy.


Eva Le Peutrec MaxPoker / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
Podrobné informace

Eva Le Peutrec, rozená Hendrychová, vyrůstala v Nové Pace. Po studiích architektury na Technické univerzitě v Liberci (TUL) odešla do zahraničí. Zpočátku sbírala zkušenosti v USA, ze San Francisca odjela do Šanghaje a již roku 2009 vyprojektovala v Číně první mrakodrap. Do dnešního dne jich navrhla více než 24, např. Tiandu (Tchien-tu) Tower, Hangzhou (Chang-čou) Agricultural Trading Center, Shenzhen Nanshan (Šen-čen Nan-šan) či Shishan (Š'-šan) Plaza. Vyhrála i architektonickou soutěž na stavbu více než milionového města v oblasti Greater Bay, které se má stát čínským Silicon Valley. Otevřela si vlastní architektonické studio a spolupracuje s kanadskou kanceláří Allied Architects International se sídlem v Šanghaji. Účastní se soutěže na obnovu katedrály Notre Dame v Paříži a projektuje vilu na tropickém ostrově Hainan. Bude navrhovat vizuální podobu řetězce kaváren a pekáren v Austrálii, na Novém Zélandu, na Tahiti a na Nové Kaledonii. Připravuje i projekty, které by se měly realizovat v České republice.

Eva Le Peutrec zastává názor, že v dnešní době už není prostor rozšiřovat města do šířky, ale že je třeba je stavět do výšky, proto je také zastánkyní výškových staveb v Praze, například v Praze 4 a 7. V současnosti je jednou ze světově nejuznávanějších českých architektek mladší generace a žije s dětmi a francouzským manželem na Nové Kaledonii.   

Použité zdroje
Hájková J., Architektka Eva Le Peutrec navrhuje mrakodrapy, in: Styl pro ženy, příloha deníku Právo ze dne 2. července 2019, s. 10–13

https://cs.wikipedia.org/wiki/Eva_Le_Peutrec

https://www.reflex.cz/clanek/rozhovory/86754/jsem-pro-vetsi-zahustovani-mest-rika-ceska-architektka-mrakodrapu-eva-le-peutrec.html

https://www.ceskatelevize.cz/porady/874586-gen/217562261300019-eva-le-peutrec/

https://www.novinky.cz/zena/styl/clanek/architektka-eva-le-peutrec-mrakodrapy-jsou-katedraly-21-stoleti-40289581

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.