Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Eva Pilarová

Eva Pilarová

Česká zpěvačka považovaná díky výjimečnému hlasovému rozsahu a dokonalému frázování nejen za stálici populární hudby, ale také za první dámu českého jazzu, swingu i blues.


Eva PILAROVÁ - Československo, Zlatý slavík. ČTK/Mevald Karel.
Podrobné informace

* 6. 7. 1939 Brno – † 14. 3. 2020 Praha

 

Eva Pilarová, rozená Bojanovská, se zpěvu věnovala od dětství, nejprve v chrámovém sboru kostela sv. Tomáše v Brně a poté jako členka Dětského rozhlasového sboru Františka Lýska. V roce 1960 dala před studiem operního zpěvu přednost sólovému angažmá v pražském hudebním divadle Semafor. Díky své precizní pěvecké technice a čistému a výrazně znělému hlasu o rozsahu tři a půl oktávy, jež jí umožnil zpívat jak popové melodie, tak jazz, swing i blues, se velmi rychle stala jednou z nejpopulárnějších tváří této scény. Jejími prvními hity, v nichž vynikl její smysl pro rytmus a frázování, byla coververze písně Elvise Presleyho Don't be cruel nazvaná Co je to láska a píseň Malé kotě od autorské dvojice Jiří Suchý a Jiří Šlitr. Se souborem Semaforu účinkovala v řadě rozhlasových a televizních inscenací, jako byla např. Babiččina krabička (1964), či v jazzové buffo-opeře Dobře placená procházka (1965), kterou režíroval Miloš Forman. V legendárním filmovém muzikálu Kdyby tisíc klarinetů zazářila spolu s Karlem Gottem v duetu Je nebezpečné dotýkat se hvězd.

Mezi nejpopulárnější písně jejího repertoáru však kromě songů Requiem (1967) a Hrom aby do tě, lásko má (1969) patřily duety Ach, ta láska nebeská a Tam za vodou v rákosí s Waldemarem Matuškou, se kterým tvořila dlouholetou pěveckou dvojici. Jejich společné album pojmenované Láska nebeská (1964) se stalo jedním z nejprodávanějších alb v historii české pop music. V pozdějších letech zpívala s velkými orchestry Gustava Broma, Karla Vlacha, Václava Hybše. Comebacku se dočkala začátkem 90. let díky vokálním úpravám Mozartova Tureckého pochodu a Čardáše Vittoria Montiho.

Eva Pilarová patřila k pěveckým legendám české hudby zlaté éry let šedesátých. Obdivované „Pilarce“ se přezdívalo také Eva „FitzPilarová“ podle jazzové divy Elly Fitzgeraldové. Její mimořádný talent a barvu hlasu obdivoval při své návštěvě Prahy v roce 1965 i slavný zpěvák a trumpetista Louis Armstrong.

Videa (4 videí)
Eva Pilarová - Hrom aby do tě, lásko má

Eva Pilarová a Karel Gott - Je nebezpečné dotýkat se hvězd

Eva Pilarová & Waldemar Matuška - Ach, ta láska nebeská

Eva Pilarová - Turecký pochod (Live 1995)

Použité zdroje
CIBULKA, Aleš. In dvojka.rozhlas.cz [online]. 14. 3. 2020 [cit. 14. 3. 2020]. https://dvojka.rozhlas.cz/staryma-fotkama-se-neprobiram-porad-mam-plany-posledni-rozhovor-evy-pilarove-na-8036057.
ČERNÝ, Jiří. Zpěváci bez konzervatoře. 1. vyd. Praha: Československý spisovatel, 1966. 195 s., [12] s. obr. příl. Život kolem nás; sv. 61., s. 39.
ZAPLETAL, Petar. Pilarová, Eva. In: Ceskyhudebnislovnik.cz [online]. 19. 2. 2008 [cit. 14. 3. 2019]. Dostupné z: https://www.ceskyhudebnislovnik.cz/slovnik/index.php?option=com_mdictionary&task=record.record_detail&id=4637

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.