Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Eva Urbanová

Eva Urbanová

Sopranistka, nejznámější současná představitelka Rusalky. Nevyhýbá se ani kvalitnímu rockovému, popovému a muzikálovému repertoáru.


http://multimedia.ctk.cz/foto/index?documentID=22121943&select-continue=1
Podrobné informace

*20. 4. 1961 Slaný

Eva Urbanová léta zpívala s rockovou skupinou RH+ a pracovala ve výpočetním středisku. Jejího talentu si všiml sušický děkan Josef Novák, ovšem pro „velký hlas a staří“ nebyla, ve svých 17 letech, přijata na Pražskou konzervatoř. Operní zpěv studovala pouze soukromě u prof. Ludmily Kotnauerové. Zároveň konzultovala i s proslulou italskou sopranistkou Renatou Scotto. V roce 1987 Urbanová debutovala v roli Dvořákovy Cizí kněžny v divadle J. K. Tyla v Plzni. Během pár let se vypracovala na úroveň sólistky, o které se začaly ucházet přední světové scény.

Od roku 1990 je v trvalém angažmá v pražském Národním divadle – poté, co tam poprvé zpívala Miladu v Dvořákově opeře Dalibor. Následovaly další velké role z českého operního repertoáru: Smetanova Libuše, Janáčkova Kostelnička (Její pastorkyňa), Marfa Ignatěvna Kabanová (Káťa Kabanová), ústřední role z italského repertoáru: Verdiho Alžběta (Don Carlos), Leonora (Síla osudu), Amélie (Maškarní ples) a Amneris (Aida), Straussova Salome, Pucciniho Tosca, Turandot a Minnie (Děvče ze Západu), Santuzza (Mascagni: Sedlák kavalír), Cileova Adriana Lecouvreur a mnoho dalších.

V roce 1998 debutovala v newyorské Metropolitní opeře, kde vystupovala jako Santuzza, Cizí kněžna, Tosca a Turandot. Hostovala na dalších světových scénách, mj.: milánská La Scala, Hamburská státní opera, Covent Garden v Londýně, Opéra National de Paris, Teatro Real v Madridu, Volksoper ve Vídni, Los Angeles Opera aj. Velmi oceňovaný je její výkon ve Straussově Salome. Její srdeční záležitostí je, dle vlastních slov, hudba Richarda Wagnera.

Intenzívní je také koncertní činnost sólistky, je stálým hostem mezinárodních hudebních festivalů Pražské jaro a Smetanova Litomyšl. Spolupracovala s dirigenty světového jména: Christoph von Dohnányi, Sir Charles Mackerras, Kent Nagano, James Conlon, James Levine, Nello Santi, Leonard Slatkin, Roberto Abbado a Riccardo Chailly aj.

Diskografie Urbanové zahrnuje mj. nahrávky Smetanových oper Libuše a Dalibor, Dvořákovy kantáty Svatební košile a oratoria Stabat Mater, Janáčkovy Glagolské mše, Mahlerovy kantáty Das klagende Lied a několik portrétních alb árií a duetů. Eva Urbanová je nositelkou Ceny Thálie za Kostelničku v Janáčkově Její pastorkyni a Grammy za nahrávku Celeste Aida.

Použité zdroje
http://www.evaurbanova.com

https://archiv.ihned.cz/c1-63475000-cesi-metropolitni-opera

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.