Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Ferda Mravenec

Ferda Mravenec

Kreslená postava z českého komiksu, filmových seriálů a knih. Jejím autorem je spisovatel a ilustrátor Ondřej Sekora.


Výstava obrázků Ondřeje Sekory, Ferda Mravenec, Beruška, 2017. ČTK/Doležal Michal.
Podrobné informace

Nejslavnější Sekorův zvířecí hrdina mravenec Ferda se na stránkách dětské přílohy Lidových novin objevil poprvé v roce 1933. Příhody Ferdy Mravence, publikované s přestávkami celých 18 let až do roku 1951, představují nejvýznamnější Sekorovo komiksové dílo. Během doby se charakter vyprávění, sestávajícího ze šesti cyklů předválečných (Ferda Mravenec, Ferda Mravenec a syn, Ferda Mravenec v cizích službách, Ferda se vrací do mraveniště, Ferda bude vojákem, Ferda radí Jeminánkovi), jednoho protektorátního (Nové příběhy Ferdy Mravence) a jednoho poválečného (Kousky mládence Ferdy Mravence) výrazně proměňoval. Změny prodělalo jak vyznění vlastních příběhů, tak i klíčové povahové rysy ústředního hrdiny. V prvním příběhu Ferda páchal různé nepravosti, kvůli hloupému žertu se ocitl před soudem, skončil ve vězení a dostal trest pětadvaceti ran na zadeček. Od čtvrtého cyklu však už vystupuje jako pracovitý a kolektivu zcela oddaný mravenec, který je vždy připraven ku pomoci. Do popředí se tak dostává již v prvním díle zmíněný slogan práce všeho druhu.

Mezi postavy, které ve Ferdových příbězích vystupují, patří Beruška, která se Ferdovi líbí, ale často jej pouze využívá, tlustý zelený brouk Pupkáč, postarší pavouk Arambula a Ferdův „pes“ brouček Čmuchálek. Největší pozornost je věnována Brouku Pytlíkovi, původně chvástalovi, který vše umí a všude byl, avšak v pozdějších dílech je zobrazen jako dobrosrdečná osobnost. Sekorovi další hrdinové se dostali do povědomí také díky četným ilustrovaným knihám, přičemž některé z nich byly dokonce vyhrazeny přímo jim: Trampoty Brouka Pytlíka, Malířské kousky Brouky Pytlíka. Postava Brouka Pytlíka je dnes známá i v přeneseném významu jako hanlivé synonymum pro člověka, který se nebojí pouštět do něčeho, čemu sotva rozumí.

Na motivy komiksu o Ferdovi vznikla též divadelní hra a seriál, který se dočkal dvou pokračování. Kromě pohádkových motivů nabízejí hmyzí příběhy Ondřeje Sekory také poutavý úvod do entomologie pro děti.

Použité zdroje
KOŘÍNEK, Pavel, ed., PROKŮPEK, Tomáš, ed. a ČESÁLKOVÁ, Lucie. Signály z neznáma: český komiks 1922-2012. Vyd. 1. V Řevnicích: Arbor vitae, 2012. 350 s. ISBN 978-80-7467-012-1.
PROKŮPEK, Tomáš et al. Dějiny československého komiksu 20. století. Vyd. 1. Praha: Akropolis, 2014. 3 sv. ISBN 978-80-7470-061-3.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.