Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Filumenie

Filumenie

Sběratelství nálepek ze zápalkových krabiček, zpopularizované zejména po druhé světové válce. Jeho tradice v českých zemích sahá do 30. let 19. století, tedy dále než zájem o poštovní známku. Předností je tradice pestrého sortimentu nálepek na obalech českých zápalek.


zápalkové nálepky. Autor: Richtr Jan, licence CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86364092#/media/File:Poznávej_př%C3%ADrodu.jpg
Podrobné informace

Filumenie je zájmová činnost, která spočívá ve sbírání nálepek z obalů zápalkových krabiček. Přestože její tradice sahá až do konce 30. let 19. století, byla v českých zemích zpopularizována teprve v období po druhé světové válce. Zejména s ohledem na země s totalitním režimem, tedy i na Československo po roce 1948, se o nálepce ze zápalkové krabičky s nadsázkou může hovořit jako o nejmenším plakátu, protože byla často využívána coby nástroj politické propagandy.

Na přelomu 40. a 50. let 20. století začaly vycházet tematicky ucelené série zápalkových nálepek, od roku 1952 s podílem nakladatelství Orbis, které výrazně rozšířilo tematickou pestrost vydávaných nálepek. Do roku 1953 se na zápalkových krabičkách uplatňovala především výrobní problematika, zdravotnická témata a propagace sběru odpadních surovin. Po roce 1953, mj. i díky vzrůstajícímu sběratelskému zájmu, se začaly stále častěji objevovat motivy s náměty kulturního a přírodního dědictví, umění nebo sportu. Zajímavým sběratelským artiklem se staly nálepky určené pro vývoz, které byly osvobozeny od ideové tematiky, respektive se tiskly podle přání zadavatelské země. Nejznámějšího výrobce zápalek v českých zemích představoval od roku 1839 podnik SOLO v Sušici, existující pod tímto názvem od roku 1903.

Filumenisté zprvu nebyli organizovániv žádném spolku, což je pro české prostředí poměrně netypické. Na počátku 50. let se půdou pro sdružování staly filatelistické kroužky, působící při závodních odborových klubech. Po omezení výměny poštovních známek se zahraničními sběrateli a problémech s dostupností zajímavých známek se řada filatelistů přeorientovala na sběratele zápalkových nálepek. Určitý despekt vedení československé filatelie vůči filumenistům a jejich vytěsňování z filatelistických kroužků dal příležitost ke vzniku nových spolků, tentokrát již čistě oborových. Postavení filumenie v polovině 50. let již bylo dostatečně silné, aby se mohlo prezentovat jako svébytný sběratelský obor.

Obecné povědomí o filumenii nezvyšovaly jen prestižní výstavy, ale i celovečerní filmy, např. Muž v povětří(1955) nebo detektivní komedie Dva tygři(1966), jejíž děj se točil okolo vzácné zápalkové nálepky s vyobrazením dvou tygrů.

Použité zdroje
FRANC, Martin a KNAPÍK, Jiří. Volný čas v českých zemích 1957-1967. Vyd. 1. Praha: Academia, 2013. 573 s. Šťastné zítřky; sv. 8. ISBN 978-80-200-2229-5.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.