Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Friedrich Ohmann

Friedrich Ohmann

Rakouský architekt, urbanista a významný vysokoškolský pedagog, jenž působil v Praze a ovlivnil celou generaci českých architektů.


Autor: Ferdinand Schmutzer, vložil Walter Anton, Zdroj: http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?aid=buw&datum=1926&page=333&size=45, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Friedrich_Ohmann_(1858%E2%80%931927)_Radierung_von_Ferdinand_Sc
Podrobné informace

*21. 12. 1858 Lvov, Rakouské císařství (dnešní Ukrajina) – 6. 4. 1927 Vídeň, Rakousko

 

Friedrich Ohmann, také často počeštěně Bedřich Ohmann, strávil své dětství a mládí na území dnešní Ukrajiny – studoval v bukovinských Černovicích. Univerzitní vzdělání získal ve Vídni, kde studoval Technickou univerzitu u Heinricha von Ferstela a Akademii výtvarných umění u Friedricha von Schmidta. Od roku 1888 pobýval v Praze, kde přednášel na Uměleckoprůmyslové škole (dnes VŠUP, UMPRUM). Byl jmenován profesorem a po několika letech se stal docentem na Akademii výtvarných umění v Praze (AVU). Vychoval řadu významných českých architektů a výtvarníků, mj. Aloise Dryáka, Bedřicha Bendelmayera, Vojtěcha Preissiga a další. Po návratu do Vídně v roce 1898 působil na tamní Akademii výtvarných umění. Byl nejen talentovaným architektem a vynikajícím pedagogem, ale také významným publicistou.

Ohmannova raná tvorba byla ovlivněna především dobovým historismem, později se přiklonil k secesi a novobaroku. Ohmann vynikal bohatou výtvarnou fantazií a často v jednom projektu propojoval více stylů. Pobyt v Praze patřil k jeho nejplodnějším obdobím – během svého pražského působení vytvořil svá nejkvalitnější díla. K jeho nejvýznamnějším českým stavbám patří např. budova Plodinové burzy na Senovážném náměstí v Praze (s Rudolfem Krieghammerem), novobarokní palác Assicurazioni Generali (s Osvaldem Polívkou, Stanislavem Suchardou a Bohuslavem Schnirchem), Štorchův dům na Staroměstském náměstí, dům U České orlice na Ovocném trhu (spolu s Quidem Bělským, sgrafita podle návrhů Mikoláše Alše), Kramářova vila na Hradčanech či novorenesanční Severočeské muzeum v Liberci. Spolupracoval také na pomníku sv. Václava na Václavském náměstí a byl autorem návrhu secesního hotelu Central v Hybernské ulici (Praha), jenž byl realizován jeho žáky Dryákem a Bendelmayerem.

Použité zdroje
HOROVÁ, Anděla, ed. Nová encyklopedie českého výtvarného umění. Vyd. 1. Praha: Academia, 1995- . sv. ISBN 80-200-0536-6.
ŠVÁCHA, Rostislav et al. Dějiny umění v českých zemích 800-2000. Vydání první. V Řevnicích: Arbor vitae societas, 2017. 991 stran. ISBN 978-80-88283-02-7.
ŠVÁCHA, Rostislav. Od moderny k funkcionalismu: proměny pražské architektury první poloviny dvacátého století. Praha: Victoria Publishing, 1995. 590 s. ISBN 80-85605-84-8.
VYBÍRAL, Jindřich. Friedrich Ohmann: objev baroku a počátky moderní architektury v Čechách = die Entdeckung des Barocks und die Anfänge der modernen Architektur in Böhmen. Vyd. 1. V Praze: Vysoká škola uměleckoprůmyslová, 2013. 350 s. ISBN 978-80-86863-72-6.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.