Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Hana Kučerová-Záveská

Hana Kučerová-Záveská

Jedna z mála českých žen-architektek meziválečného období, úspěšná návrhářka nábytku a publicistka.


Autor: Josef Mirovský.
Podrobné informace

*21. 3. 1904 Praha – 7. 11. 1944 Stockholm, Švédsko

 

Hana Kučerová-Záveská vystudovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze (VŠUP, UMPRUM), kde navštěvovala ateliéry Karla Štipla, Josefa Mařatky a Pavla Janáka. Přispívala do časopisů Styl, Stavitel, Družstevní práce, Výtvarné snahy. Byla členkou Svazu československého díla. Spolu s architekty Ladislavem Žákem, Františkem Zelenkou, Josefem Grusem aj. se podílela na svazovém sborníku Byt (1934). Spolupracovala také se sdružením Artěl, které se zabývalo moderními návrhy užitého umění. S manželem Vladimírem Kučerou, československým velvyslancem, pobývala od roku 1937 ve Švédsku.

Během svého krátkého života navrhla pouze několik architektonických projektů, které byly realizovány. Jednalo se o soukromé obytné budovy – vily pro čtvrť Osada Baba v Praze-Dejvicích: vilu Karla Ballinga a vilu manželů Sukových. Vila stavitele Václava Suka je jednou z nejpozoruhodnějších pražských vil, zajímavé je zejména propojení interiéru se zahradou. Kučerová-Záveská byla jedinou ženou, která se podílela na projektování Osady. Vynikla též jako designérka moderních interiérů a zvláště nábytkového zařízení. Své návrhy realizovala pro Artěl a pro Spojené uměleckoprůmyslové závody, společnost vyrábějící nábytek (UP závody Brno). K jejím nejvýznamnějším pracím patří nábytek vytvořený pro Barrandovské terasy (1929), jenž byl poté vyráběn sériově a jehož modifikace se vyrábí dodnes.

Použité zdroje
Architektka Hana Kučerová – Záveská. Její nábytek plnil příbytky našich předků a prapředků. In: Náš region [online]. 7. 11. 2019 [cit. 9. 9. 2020]. Zdroje: Eva, 1928-9; Pestrý týden 1928; Výtvarné snahy, 1928. Dostupné z: https://nasregion.cz/architektka-hana-kucerova-zaveska-jeji-nabytek-plnil-pribytky-nasich-predku-a-prapredku-137025/.
HOROVÁ, Anděla, ed. Nová encyklopedie českého výtvarného umění. Vyd. 1. Praha: Academia, 1995- . sv. ISBN 80-200-0536-6.
ŠVÁCHA, Rostislav. Od moderny k funkcionalismu: proměny pražské architektury první poloviny dvacátého století. Praha: Victoria Publishing, 1995. 590 s. ISBN 80-85605-84-8.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.