Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Hantec

Hantec

Hantec je specifická podoba hovorové mluvy v Brně, přirovnávaná k londýnskému cockney. Mezi známá slova patří šalina (tramvaj), škopek (pivo) nebo šórat se (jít pomalu).


Pohled na staniční budovu. Autor: VitVit, licence CC BY-SA 4.0, https://cs.wikipedia.org/wiki/Brno_hlavn%C3%AD_n%C3%A1dra%C5%BE%C3%AD#/media/Soubor:Brno_hl.n_budova_1.jpg
Podrobné informace

Hantec je specifická podoba hovorové mluvy v Brně. Bývá přirovnávána k londýnskému cockney. Mezi známá slova patří šalina (tramvaj), škopek (pivo) nebo šórat se (jít pomalu).

Hantec vychází z mluvy „plotny“, skupiny lidí z nejnižší společenské vrstvy v Brně v 19. století. Jejich slovní zásobu obohatila především mluva z blízké Vídně (ovšem s moravským skloňováním), rovněž hebrejština, romština, francouzština a další jazyky. „Plotna“ po druhé světové válce prakticky zanikla, avšak v šedesátých letech byl hantec oživen a začal se profilovat jako hravý slang, plný slovník hříček, který se vymezoval proti komunistickému režimu, jenž takovým výstřelkům nebyl nakloněn.

Použité zdroje
HLAVÁČEK, Honza. 50 odstínů hantecu; 50 chutí hantecu. Vydání první. Brno: Jota, 2017. 206, 63 stran. ISBN 978-80-7565-189-1.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.