Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Hliník

Hliník

Jméno fiktivní postavy z kultovního českého filmu Marečku, podejte mi pero!. Člověk, jehož nikdy nikdo neviděl, a přesto ho zná téměř celý český národ.


Památník Hliníkovi v Humpolci. Autor: Josef Mirovský
Podrobné informace

Slavnou komedii Marečku, podejte mi pero! natočil v roce 1976 režisér Oldřich Lipský podle scénáře Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka. Hliník patří k žákům večerní třídy průmyslové školy, kteří se připravují na maturitu. Postava se ve skutečnosti ve filmu nikdy neobjeví, pouze se opakovaně zmiňuje, že se dotyčný odstěhoval, a proto je nepřítomen. Přesto ho profesor Hrbolek stále zapisuje do třídní knihy.

Hlášku „Hliník se odstěhoval do Humpolce!“ ve filmu pronáší student Mužík v podání herce Zdeňka Srstky. Věta zlidověla a proslavila město Humpolec, kde byla roku 2002 na počest žáka Hliníka odkryta pamětní deska s nápisem „Svému nejslavnějšímu přistěhovalci Hliníkovi vděční spoluobčané“. Deska se nachází v parku Stromovka pod Dolním náměstím. V Humpolci bylo jako reakce na tuto hlášku otevřeno také recesistické muzeum HLINÍKárium, nazývané „Hliníkova komůrka“. Muzeum vystavuje mimo jiné ohlasy na postavu Hliníka, včetně sbírky pohlednic, které mu posílají čeští krajané z celého světa. Pamětní deska a muzeum do města přilákaly turisty z celé republiky, kteří se začali do Humpolce sjíždět,  přinášet tam dárky, hrát u kamene s deskou scénky z filmu, a dokonce tam za přítomnosti novinářů proběhl rozhovor s mužem, který by mohl být Hliníkem.

Druhá pamětní deska byla Hliníkovi odhalena roku 2010 v městečku Hora Svaté Kateřiny v Krušných horách. Nese nápis „Bezvýznamnému rodákovi Alzheimmerovi proslavenému přestěhováním do Humpolce. Krušnohorci“. Obec také každoročně vypravuje speciální historický vlak s názvem Krušnohorským expresem za Hliníkem, kterým lidé přijíždějí vzdát poctu nejslavnějšímu přistěhovalci do Humpolce. Krušnohorští recesisté připojili k památníku historku vysvětlující Hliníkův původ: Občan Alzheimmer prý trpěl zákeřným onemocněním spojeným s psychickou labilitou a výpadky paměti. Při bombardování na konci druhé světové války se ztratil v místních lesích, kde několik dní bloudil a během té doby všechno zapomněl, včetně svého jména. Když byl nalezen vojáky osvobozeneckých armád, nebyl schopen ze sebe vypravit nic jiného než „Al“, a proto mu byl vystaven nový občanský průkaz na jméno Hliník (Al je chemická značka hliníku).

Videa (2 videí)
Tři ukázky z filmu "Marečku, podejte mi pero!"

Ukázka z filmu - chemický pokus

Použité zdroje
HLINÍKárium [23. 9. 2016]. Městské kulturní a informační středisko v Humpolci © 2014. Dostupné z: http://hlinik3.webnode.cz/hlinikarium/.
Marečku, podejte mi pero! [film]. Režie Oldřich LIPSKÝ. Československo, 1976.
PTÁČEK, Luboš, ed. et al. Panorama českého filmu. Vyd. 1. Olomouc: Rubico, 2000. 514 s. ISBN 80-85839-54-7.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.