Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Hotel a televizní vysílač na Ještědu

Hotel a televizní vysílač na Ještědu

Jedna z nejoceňovanějších staveb v České republice, dominanta a symbol severních Čech. Byla navržena architektem Karlem Hubáčkem a získala prestižní světovou cenu Augusta Perreta.


HAutor: AK09, licence Public Domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jested3_2-2.jpg
Podrobné informace

slavnostní dokončení 9. 7. 1973

 

Hotel a televizní vysílač na Ještědu se nachází na vrcholu stejnojmenné hory (1012 m n. m.), která dominuje krajině u severočeského města Liberec. Myšlenka spojení horského hotelu a televizního vysílače v rámci jedné budovy byla na svou dobu novátorská. Původním zadáním architektonické soutěže bylo vybudování komplexu televizního vysílače a horské chaty s restaurací místo původní chaty zničené požárem. Autorem unikátního projektu se stal architekt Karel Hubáček, jenž spolupracoval se Zdeňkem Patrmanem a Zdeňkem Zachařem (statika) a s architektem Otakarem Binarem (interiér). Na výzdobě se podíleli výtvarníci Karel Wünsch, Stanislav Libenský, Jaroslava Brychtová a Jaroslav Klápště. Realizace stavby byla dokončena až po sovětské okupaci a zůstala tak na pozadí dění delší dobu bez velkého ohlasu ze strany domácího a západoevropského tisku. Hubáčkův projekt byl ovšem již roku 1969 za tvůrčí využití technologie v architektuře oceněn prestižní Perretovou cenou udělovanou Mezinárodním svazem architektů (UIA). Nyní je stavba ve vlastnictví Českých Radiokomunikací. Kulturní památkou je od roku 1998 a národní kulturní památkou od roku 2006, je rovněž na indikativním seznamu světového dědictví UNESCO. V roce 2000 se Ještěd stal nositelem titulu Nejvýznamnější česká stavba 20. století. V roce 2005 byl v anketě serveru iDnes veřejností označen za jeden ze sedmi divů Česka.

Realizovaná stavba je organicky zapojena do krajiny, vyznačuje se jednoduchým a jasně rozpoznatelným tvarem. Unikátní a novátorské je i technické provedení konstrukce. Stavba je vysoká 91,46 m a je provedena ve tvaru rotačního hyperboloidu, průměr půdorysu je 33 m. Ze základové desky jsou vztyčeny dva železobetonové válce (průměr 5 a 13 m), na nichž jsou na ocelových konstrukcích zavěšena vnitřní podlaží. Další technickou novinkou bylo vyrobení speciálního vnějšího krytu a kyvadla, které činily stavbu odolnou vůči přírodním podmínkám.

Použité zdroje
JIROUTEK, Jiří, ed. Fenomén Ještěd = Phenomenon Ještěd = Phänomen Ještěd. Vyd. 1. Liberec: J. Jiroutek, ©2005. 157 s. ISBN 80-239-5175-0.
SEDLÁKOVÁ, Radomíra. 20. století české architektury. 1. vyd. Praha: Titanic, 2006. 235 s. ISBN 80-86652-24-6.
ŠVÁCHA, Rostislav et al. Dějiny umění v českých zemích 800-2000. Vydání první. V Řevnicích: Arbor vitae societas, 2017. 991 stran. ISBN 978-80-88283-02-7.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.