Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Hradišťan

Hradišťan

Umělecký soubor vycházející z tradic moravské cimbálové hudby, jehož ústřední postavou je Jiří Pavlica. Je znám jak prací s lidovými motivy, tak i vlastní tvorbou, zhudebněnými texty Jana Skácela či spoluprací s interprety na scéně world music.


ČTK/Ožana Jaroslav.
Podrobné informace

Hradišťan byl založen v Uherském Hradišti v roce 1950. V prvních dvou desetiletích své existence soubor vedl první houslista Jaroslav Staněk. Po jeho smrti v roce 1978 jej vystřídal vystudovaný houslista a muzikolog Jiří Pavlica (narozen 1953) a soubor se vydal novým směrem. V roce 1982 vyšla deska Byla vojna u Slavkova, inspirovaná napoleonskými válkami s využitím často zapomenutých historických námětů v doprovodu neobvyklých lidových nástrojů. Některé písně, mezi nimi Od Prešpurka dážď ide, dokonce zlidověly. V roce 1994 Hradišťan vydal album Ozvěny duše, kde se potkávají prvky historické (Velké Moravy, gotiky, baroka) se současným hudebním projevem. V témže roce soubor nahrál spolu se zpěvákem a textařem Vlastou Redlem album, později oceněné zlatou deskou, nazvané AG Flek a Hradišťan. Na dalších deskách spolupracoval s pianistou a skladatelem Emilem Viklickým (deska Prší déšť). Soubor má na svém kontě spolupráci s exotickým mezinárodním prostředím, s japonským perkusistou Yas-Kazem natočil album Svítání (1997), s jihoafrickým multiinstrumentalistou Dizu Plaatjiesem pak Mys Dobré naděje (2001). Z domácího prostředí vychází deska O slunovratu (1999) s verši básníka Jana Skácela, jehož poezie se stala významným inspiračním zdrojem hudby Hradišťanu i v jeho následné tvorbě.

Repertoár Hradišťanu zasahuje i do soudobé či klasické tvorby (Pavlicovo Oratorium smíru, 2004 či Chvění. Suita dialogů, 2007) a také do tvorby pro děti (Hrajeme si u maminky, 2005, Studánko rubínko, 2009). V současné době tvoří soubor kromě Jiřího Pavlici David Burda (klarinet, flétny), Milan Malina (cimbál), Roman Gill (kvinton), Milan Gablas (kontrabas), Josef Fojta (klávesy, perkuse) a zpěvačka Alice Holubová.

Hradišťan získal uznání a řadu ocenění doma i v zahraničí: platinovou desku za album O slunovratu (1999), zlaté desky za Ozvěny duše, Vlasta Redl, AG Flek & Hradišťan, Jiří Pavlica, Mys Dobré naděje, za upravenou nahrávku z gramofonové desky Byla vojna u Slavkova obsadil druhé místo na mezinárodní rozhlasové soutěži.

Videa (5 videí)
Hradišťan - Modlitba za vodu

Hradišťan & Dizu Plaatjies - Ženitba

Hradišťan & Yas Kaz - Waka

Hradišťan - Mys dobré Naděje

Bambini di Praga & Hradišťan - Lásko, milá lásko

Použité zdroje
RUT, Přemysl. Hovory nejen o hudbě. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, 2010. 171 s., [16] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-7021-949-2.
Česká televize [online]. Česká televize: ©1996-2020 [cit. 15. 12. 2019] Dostupné z: https://www.ceskatelevize.cz/.
Jiří Pavlica & Hradišťan [online]. Hradišťan: ©2015 [cit. 15. 12. 2019] Dostupné z: http://www.hradistan.cz/.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.