Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
I. ČLTK Praha

I. ČLTK Praha

Nejstarší tenisový oddíl v českých zemích vzniklý v roce 1893. Areál se nachází v Praze-Holešovicích na ostrově Štvanice.


Autor: Unknown author / Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Logo_I._%C4%8CLTK_Praha.png
Podrobné informace

Počátky oddílu jsou spojeny s tenisovým kurtem v Brandýse nad Orlicí vybudovaným roku 1890 Tyldou Rösslerovou. V Praze vznikl klub pod názvem I. Český lawn–tenisový klub (I. ČLTK) v roce 1893. Svou činnost zahájil na Židovském ostrově. U jeho vzniku stáli poručík rakouské armády a nadšený propagátor tenisu Josef Cífka, jeho bratr hoteliér Karel Cífka a Josef Rössler-Ořovský. V roce 1894 klub přesídlil na Střelecký ostrov a sloučil se s tehdejším klubem LTC Praha. První mezinárodní tenisový turnaj Mistrovství Koruny české se uskutečnil o rok později. V roce 1896 se klub usadil v Holešovicích u Strossmayerova náměstí, ale za pět let se definitivně přestěhoval na Štvanici (tehdy Velké Benátky).

Mezi lety 1894–1906 byl I. Český lawn–tenisový klub členem Anglické lawn-tennisové asociace. V roce 1906 se klub stal součástí nově založené České lawn-tennisové asociace. Tenisté z I. ČLTK reprezentovali české země na olympijských mezihrách v Aténách (1906) a na olympijských hrách 1908, 1912 a 1920. Mezi přední hráče klubu na začátku 20. st. patřili bratři Zdeněk a Ladislav Žemlovi. Ladislav Žemla je ve dvouhře osminásobným šampionem zemí Koruny české a čtyřnásobným mistrem ČSR (ze čtyřhry má celkem 15 mistrovských titulů) a v roce 1920 získal na olympijských hrách bronzovou medaili ve smíšené čtyřhře. Roku 1916 se klubovým trenérem stal všestranný profesionální sportovec Karel Koželuh. První mistrovství Československa v tenise proběhlo na Štvanici v roce 1920 a o rok později se na stejném místě odehrál Davisův pohár. Roku 1927 byla dokončena rekonstrukce areálu Štvanice.

Po druhé světové válce v klubu působili odchovanec a pozdější wimbledonský vítěz Jaroslav Drobný a jeho deblový partner Vladimír Černík. Za komunistického režimu byl klub v roce 1949 nejdříve včleněn do Sokolu Jinonice a v padesátých letech do TJ Motorlet. Věra Suková se jako první československá hráčka probojovala do finále dvouhry ve Wimbledonu. V roce 1970 byl oddíl začleněn do TJ Dopravní podnik hlavního města Prahy (pod názvem ČLTK Dopravní podnik Praha fungoval až do roku 1989). Za klub hrál rovněž wimbledonský vítěz Jan Kodeš. Roku 1983 došlo k demolici starého areálu a vzniku jeho moderní podoby. Slavnostní otevření proběhlo v roce 1986 během turnaje o Pohár federace. V 90. letech získal tenisový oddíl opět původní název I. ČLTK Praha. Po roce 2000 klubem prošly např. sestry Kristýna a Karolína Plíškovy či Lucie Hradecká. Na dvorcích I. ČLTK se pravidelně pořádají turnaje tenisových okruhů ATP Tour (Prague Open) a WTA Tour a ITF. 

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.