Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Igor Ardašev

Igor Ardašev

Klavírista, jeden z prvních po roce 1989, který úspěšně obhajoval české interpretační a koncertní umění ve světě a získal řadu ocenění na světových soutěžích.


Volné dílo, http://www.ardasev.com/igor-ardasev/index.html
Podrobné informace

*2. 8. 1967 Brno

Igor Ardašev začal studovat hru na klavír u svého otce a následně vystudoval Brněnskou státní konzervatoř i JAMU ve třídě prof. Inessy Janíčkové. V letech 1989–1992 studoval na mistrovských kurzech u Paula Badury-Skody v Rakousku a Rudolfa Serkina v USA. V 80. a 90. letech minulého století získal řadu ocenění na mezinárodních soutěžích. Je laureátem Čajkovského soutěže v Moskvě, soutěže Pražského jara a soutěže Marguerite Long-Jacques Thibaud v Paříži. Zúčastnil se soutěže královny Alžběty v Bruselu, kde kromě třetího místa získal i cenu belgického rozhlasu a televize. V roce 1990 obdržel první cenu v soutěži Maria Callas v Athénách.

Je zván na mezinárodní hudební festivaly Festspiele Europäische Wochen Passau, Musikfestival Schloss Moritzburg, Festival Rudolfa Firkušného, Concentus Moraviae aj. Koncertuje s vynikajícími orchestry – Česká filharmonie, Pražská komorní filharmonie, Královská liverpoolská filharmonie, The BBC Symphony Orchestra aj.

Jako komorní hráč spolupracuje s houslisty Ivanem Ženatým a Františkem Novotným. Zvlášť ceněné jsou Ardaševovy koncertní čtyřruční programy, též i na dva klavíry s manželkou Renatou Lichnovskou–Ardaševovou. Renata je potomek českého šlechtického rodu Lichnovských, který udržoval kontakty a jako mecenáš podporoval mimo jiné i Ludwiga van Beethovena.

Od roku 2012 Igor Ardašev působí pedagogicky na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. V roce 2019 mu byla udělena Cena města Brna za velký přínos v oblasti hudby.

 

Použité zdroje
http://www.ardasev.com
http://www.musica.cz/ardasev/index.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.