Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Igráček

Igráček

Malá plastová figurka s podobou lidské postavičky představující různá povolání. Od svého vzniku v 70. letech 20. století patří k nejoblíbenějším a legendárním českým hračkám.


Igráčci z limitované edice s rouškou z období pandemie COVID-19 v roce 2020
Podrobné informace

Název Igráček byl odvozen od výrobního družstva IGRA Praha. S nápadem na vytvoření hračky napodobující lidi a jejich povolání přišli začátkem 70. let pracovníci IGRY Praha Ing. Jiří Kalina a Marie Pavlíčková-Krejchová. Již v 60. letech byli v kontaktu s Hansem Beckem, vedoucím vývoje v německém hračkářském koncernu Geobra Brandstätter GmbH Co. KG,  který pro svou firmu vynalezl postavičky Playmobil. Není zcela jisté, kdo s nápadem na vytvoření této figurky přišel jako první.  Playmobil měl totiž premiéru v roce 1974, současně ale probíhal i vývoj obdobného československého výrobku , jenž spatřil světlo světa roku 1976. První postavičkou byl zedník. Je možné, že důvodem zpoždění ve vývoji igráčka byly dobové výrobní a organizační překážky. V opačném případě by tedy byla československá hračka zřejmě první svého druhu. Výroba figurek probíhala v Mnichovicích u Prahy a každý rok byly uvedeny na trh čtyři nové modely. Celkem vzniklo kolem 50 různých postaviček. Po roce 1989 se situace změnila, Igráček několikrát vystřídal majitele a částečně změnil podobu, získal nos. IGRA vyráběla igráčka do roku 2006, kdy ho na dva roky přejala firma ALL toys. Od roku 2010 igráčka vyrábí firma Efko-karton, s.r.o.

Figurky igráčka jsou vysoké sedm a půl centimetrů, mají pohyblivé ruce, nohy a otáčecí hlavu. Igráček představoval muže i ženy,  postavičky měly znaky jak povolání častých a typických, tak i tradičních nebo exotičtějších, například kováře či potápěče. K nejpopulárnějším patřily postavičky reprezentující policisty, lékaře, zdravotní sestry, hasiče, zedníky, kuchaře, opraváře, květinářky, kominíky, námořníky či závodníky. K oblíbeným patřila i matka s dětmi, figurky představující ženy měly stylizovanou sukni. Některá balení obsahovala i řadu doplňků, například skútr, povoz, autíčko, hrnce či sanitku a občas i zvířata. 

Nově vyráběné figurky odpovídají současné době, v 90. letech poprvé vznikl skateboardista, aktuálně je na trhu řidič auta s tetováním a slunečními brýlemi. K dostání je také panáček zpodobňující Tomáše Garrigua Masaryka či Karla IV. Díky jednoduchému stylizovanému designu i novým nápadům výrobce zůstala hračka dodnes moderní. Vznikla i kampaň Řekni to igráčkem a pomocí figurky se lze někomu omluvit či vyznat lásku. Jako odpověď na pandemii koronaviru v roce 2020 uvedla firma na trh v akci Pomáhej s igráčkem limitovanou edici igráčků v rouškách. Část zisku měla být věnována na nákup ochranných pomůcek a dezinfekčních prostředků pro nemocnice na Vysočině.

Použité zdroje
Rezková, Milada. Igráček (1976) in Nováková, Petra (ed.). Příběhy věcí. 100 artefaktů za posledních 100 let. Praha: Labyrint, 2017.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.