Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jan Hřebejk

Jan Hřebejk

Jeden z komerčně nejúspěšnějších českých režisérů současnosti. Věnuje se režii filmové, televizní i divadelní. Natáčí divácky oblíbené filmy, které se vyznačují charakteristickým humorem, nadsázkou a parodováním komunistického režimu.


Autor: ČTK/Šulová Kateřina
Podrobné informace

*27. 6. 1967 Praha

Jan Hřebejk vystudoval Akademické gymnázium v Praze a v roce 1991 scenáristiku a dramaturgii na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze (FAMU). Jako filmový režisér debutoval v roce 1993 úspěšnou muzikálovou retrokomedií z konce 50. let Šakalí léta, za kterou získal několik Českých lvů. K Hřebejkovým nejslavnějším filmům patří jeho nejvážnější dílo z období druhé světové války Musíme si pomáhat (2000), které získalo pět Českých lvů a bylo nominováno na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Kultovním snímkem a velkým diváckým hitem se stala rodinná tragikomedie Pelíšky (1999), odehrávající se v komunistickém Československu 60. let. Scénáře několika jeho filmů jsou napsané podle literárních předloh Petra Šabacha.

V letech 1993–1997 se Hřebejk podílel na realizaci satirického televizního pořadu Česká soda a později i jeho filmové verze (1998). Režíruje také televizní pořady, z nichž největší úspěch získal seriál pro děti Kde padají hvězdy (1996), vysílaný také v mnoha dalších evropských zemích. Natáčí reklamy, hudební klipy a dokumenty. Od roku 1997 působí příležitostně i jako divadelní režisér v pražském Divadle pod Palmovkou a v Divadle Na Jezerce.

Videa (5 videí)
Úryvek z filmu "Pelíšky" (skleničky)

Úryvek z filmu "Pelíšky" (Kde udělali soudruzi z NDR chybu?)

Film "Musíme si pomáhat"

Úryvek z filmu "Pupendo"

Úryvek z filmu "Šakalí léta"

Použité zdroje
PTÁČEK, Luboš, ed. et al. Panorama českého filmu. Vyd. 1. Olomouc: Rubico, 2000. 514 s. ISBN 80-85839-54-7.
TOMEŠ, Josef a kol. Český biografický slovník XX. století. Praha: Paseka, 1999. 3 sv. ISBN 80-7185-248-1.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.