Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jan Janský

Jan Janský

Český sérolog, neurolog a psychiatr. Nejvíce jej proslavila klasifikace čtyř základních krevních skupin a objev čtvrté krevní skupiny.


ČTK
Podrobné informace

3. 4. 1873 Praha – 8. 9.1921 Černošice

Jan Janský studoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a během jednoroční vojenské služby absolvoval dva semestry medicíny v dnešním Rakousku. Po ukončení fakulty pracoval jako asistent, později jako lékař na psychiatrické klinice v Praze. Janský v praxi úspěšně provedl transfuzi krve (přestože ta byla oficiálně zakázána) a brzy se dozvěděl, že podobný zákrok u jiného lékaře v Černošicích skončil neúspěchem. Tato skutečnost ho přivedla k myšlence, že úspěšnost transfuze záleží na duševním zdraví člověka, a tím i na vlastnostech krve, resp. její srážlivosti. Po několika letech dospěl k poznání, že tomu tak není. Tento výzkum na vzorku o velikosti 3 160 lidí přednesl v roce 1906 před členy Spolku českých lékařů. Tvrdil, že podle vlastností lze krev rozdělit do čtyř základních skupin, a označil je římskými číslicemi I, II, III a IV. Až ve 30. letech 20. století se začaly krevní skupiny označovat A, B, AB a 0. O existenci krevních skupin psal již před Janským vídeňský patolog Karl Landsteiner, ten ale potvrdil existenci pouze tří krevních skupin. Český lékař prokázal existenci čtvrté krevní skupiny, která je v současnosti označována jako AB.

V roce 1914 se Jan Janský stal profesorem na pražské české univerzitě, během války nastoupil jako lékař na frontu. Po válce, v roce 1918, začal pracovat na neuropsychiatrickém oddělení Vojenské nemocnice v Praze, kde o tři roky později v pouhých 48 letech zemřel na následky anginy pectoris. V současnosti jeho pobyt v Černošicích připomíná pamětní deska na domě čp. 397, v Praze 13 je pak po Janském pojmenována ulice. V roce 1953 byl o jeho životě natočen film Tajemství krve, v němž hlavní roli ztvárnil Vladimír Ráž. Na počest tohoto lékaře je dobrovolným dárcům krve v České republice udělována Medaile prof. MUDr. Jana Janského.

Použité zdroje
RENČOVÁ, Daniela. Jan Janský: vynálezci a vynálezy: [životopisný komiks k výstavě Národního muzea Vynálezci a vynálezy konané od 27.9.2011 do 1.5.2012. Vyd. 1. Praha: Národní muzeum, 2011. 12 s. ISBN 978-80-7036-103-0.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.