Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jan Tomáš

Jan Tomáš

Pražský fotograf, který portrétoval významné herecké osobnosti své doby a zároveň jejich hlasy zaznamenával jako jeden z prvních na fonografické válečky.


Výstava 100 let fotografie - staré fotografické přístroje, ilustrační foto, ČTK
Podrobné informace

*2. 6. 1841 Lhota Svatogodhardská u Hořic – †7. 9. 1912 Praha

Jan Tomáš se narodil do rodiny rolníka, po reálce pravděpodobně vystudoval potravinářskou chemii. Než započal svoji fotografickou kariéru, krátce pracoval jako sládek a jako chemik v cukrovaru. Ateliér založil roku 1867 v č. p. 842 na Václavském náměstí na místě bývalého ateliéru Ambrože Strettiho. Rád cestoval po světě, dvakrát navštívil USA, pobýval v Itálii, Rumunsku i na Balkáně, a proto do fotoateliéru přijal několik spolupracovníků (Václava Donáta a Jana Zámečníka), kteří ho v době jeho nepřítomnosti zastupovali.

Byl majitelem jednoho z prvních fonografů v Praze, který si údajně přivezl z USA od samotného Edisona. Protože byl prý skvělým vypravěčem a společníkem, stal se jeho ateliér na Václavském náměstí brzy známým neformálním uměleckým salonem, kde si dávali dostaveníčka herci a zpěváci. Při fotografování Tomáš navíc jako jeden z prvních systematicky zaznamenával hlasy významných umělců, které portrétoval.

Během svého fotografického působení se snažil také zdokonalovat fotografickou techniku, vlastnil četné osobní patenty, např. patent na zlepšení vlastností mokrého kolodiového procesu. Roku 1904 svou firmu postoupil Václavu Donátovi. Je jediným fotografem 19. století, který se stal hrdinou životopisného románu (Stříbrné stíny, 1997). Autorem je přírodovědec a cestovatel Jan Rybář, jehož pradědeček byl Tomášovým bratrem.

Použité zdroje
SCHEUFLER, Pavel. Osobnosti fotografie v českých zemích do roku 1918. 1. vyd. Praha: Akademie múzických umění v Praze, 2013. 467 s. ISBN 978-80-7331-112-4.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.