Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jaroslav Drobný

Jaroslav Drobný

Sportovec, který jako hokejista získal s týmem Československa titul mistra světa v roce 1947 a stříbro na ZOH 1948 a jako reprezentant Egypta vyhrál v roce 1954 tenisový Wimbledon.


Podrobné informace

*12. 10. 1921 Praha – 13. 9. 2001 Londýn

Na tenisových kurtech trávil Jaroslav Drobný svůj volný čas již od mala, neboť jeho otec byl správcem kurtů na pražské Štvanici. V tenise si dokázal vydobýt respekt už v juniorské kategorii. V roce 1938 vyhrál juniorské mistrovství ČSSR a v dalších letech získal celkem deset titulů mistra republiky. V 16 letech nastoupil také ke svému prvnímu hokejovému zápasu a již v následující sezóně byl vybrán do mládežnické reprezentace.

V době nacistické okupace byl český sport v nelehké situaci, sportovci nemohli vycestovat do zahraničí, a proto se Drobný v této době více zaměřil na hokej. Po osvobození Československa jej začali opět zvát na tenisové turnaje, na jednom turnaji v Indii si však způsobil zranění zvané tenisový loket a vrátil se zpět do Prahy. Tam se roku 1947 konalo MS v hokeji, kterého se Drobný zúčastnil a přispěl tak k prvnímu zisku titulu mistrů světa pro československé hokejisty. O rok později na ZOH ve Svatém Mořici získal s týmem stříbrné medaile.

V sezóně 1949 odehrál Drobný jen několik hokejových zápasů, začal se totiž více soustředit na tenis. Po jednom turnaji ve Švýcarsku, se rozhodl z Československa emigrovat a přijal nabídku na egyptské občanství. V dresu Egypta vyhrál v letech 1951 a 1952 tenisový turnaj Rolanda Garrose v Paříži. V roce 1954 vyhrál finále Wimbledonu.

Jaroslav Drobný reprezentoval Egypt do roku 1959, kdy získal britské občanství a zůstal natrvalo v Londýně. Zde se také oženil s tenistkou Ritou Andersonovou a měl s ní dceru Helenu. Po skončení profesionální kariéry působil jako trenér u družstev Itálie, Švédska a JAR. V roce 1983 byl Drobný uveden do tenisové Síně slávy, v roce 1997 do Síně slávy Mezinárodní federace ledního hokeje a v roce 2010 do Síně slávy českého hokeje. Do rodného Československa se vrátil coby host u příležitosti hokejového šampionátu v roce 1985.

Použité zdroje
KIRCHNER, Jaroslav. Hvězdy českého sportu. Havlíčkův Brod: Fragment, 2000. ISBN 80-7200-471-9.
https://sport.idnes.cz/zemrel-tenisovy-a-hokejovy-sampion-drobny-fj9-/tenis.aspx?c=A010913_203340_tenis_bra
https://www.ceskatelevize.cz/sport/tenis/139143-jaroslav-drobny-vitez-wimbledonu-i-mistr-sveta-v-hokeji/
http://www.sinslavycslh.cz/jaroslav-drobny.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.