Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jindřich Štreit

Jindřich Štreit

Vysokoškolský pedagog a dokumentární fotograf zachycující venkovský život v dobách skomírajícího komunismu.

 


Fotograf Jindřich Štreit 8. srpna před vernisáží své výstavy Vietnam stories na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, ČTK/Šmídová Magdaléna
Podrobné informace

*5. 9. 1946 Vsetín

Jindřich Štreit se narodil jako nejstarší z pěti dětí do rodiny vesnického učitele, který se sám věnoval fotografii a ve vesnici a okolí portrétoval nejen vesničany, ale i krajinu. Štreit vystudoval roku 1967 výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a už v té době se intenzivně věnoval fotografování, účastnil se fakultních výstav a studium zakončil první samostatnou výstavou fotografií. Po odchodu ze školy nějaký čas působil jako učitel v Rýmařově a později dokonce jako ředitel školy na Sovinci, poté v Jiříkově. Roku 1977 vystudoval Školu výtvarné fotografie Svazu českých fotografů v Brně. Od roku 1974 vedl galerii v Sovinci, později též v Bruntále. V průběhu 80. let organizoval neformální výstavy, koncerty a divadelní představení v Sovinci, který se stal místem setkávání nezávislých umělců z celé České republiky. V červenci 1982 se účastnil neoficiálního výstavního projektu, načež byl zatčen StB, vyslýchán a jeho soukromý archiv negativů a též fotoaparát mu byly zabaveny. Poté dostal zákaz učit a mohl být zaměstnán pouze v dělnických profesích. Roku 1990 mu byl po letech vrácen pas, a tak odjel prezentovat své fotografie do Ameriky, kde kurátor Muzea moderního umění v New Yorku zařadil šest jeho fotografií do sbírky muzea. Následně začal Štreit jako externí učitel vyučovat na FAMU, kde působil do roku 2003. Od roku 1991 je pedagogem Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Jindřich Štreit vydal desítky knih dokumentárních fotografií (například Vesnice je svět, 1993 nebo Lidé olomouckého okresu, 1995) a jeho díla jsou zařazena v mnoha významných českých i světových sbírkách.

Jindřich Štreit se od roku 1974 zaměřil na zobrazování vesnického života se všemi jeho tradičními zvyky a svátky. Zachycoval ale též devastaci prostředí i lidí i rozdíl mezi realitou a oficiální propagandou, výrazně se věnoval sociálním tématům, například cyklus Romové bez romantiky.

Použité zdroje
ŠTREIT, Jindřich, BIELESZOVÁ, Štěpánka, ed. Jindřich Štreit: (ne)známé fotografie 1978-1989 = (un)known photographs 1978-1989. 1. vydání. Olomouc: Fontána ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc, [2016], ©2016. 167 stran. ISBN 978-80-88103-07-3.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.