Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jiří Raška

Jiří Raška

Český skokan na lyžích, zlatý olympijský medailista ze ZOH 1968 v Grenoblu, trenér a místopředseda Svazu lyžařů ČR.


Podrobné informace

*4. 2. 1941 Frenštát pod Radhoštěm – †20. 1. 2012 Nový Jičín

Jiřího Rašku přivedli ke skokům na lyžích jeho bratranec a strýc, kteří byli sami aktivními sportovci. Během vojenské služby se stal Raška členem skupiny trenéra Zdeňka Remsy v Dukle Liberec. Na první ZOH v Innsbrucku v roce 1964 odjel ještě jako náhradník, na dalších ZOH 1968 v Grenoblu se už zapsal do historie.

Zlatý olympijský závod byl velice napínavý, neboť Raška sváděl vyrovnaný souboj s rakouským závodníkem Preimlem. V obou skocích se mu podařilo udržet první příčku a získat zlatou medaili na středním můstku. Tím se stal Jiří Raška prvním českým medailistou na ZOH v historii. Ke zlaté medaili přidal Raška ještě stříbro ve skocích na velkém můstku.

V roce 1970 se konalo MS ve Vysokých Tatrách a Raškovi, jenž v té době dominoval v mnoha závodech, zejména na Turné čtyř můstků, předpovídali zlatou medaili. V domácím prostředí byl Raška pod velkým tlakem. Na středním můstku získal až osmé místo, což pro něj bylo velkým zklamáním. Na velkém můstku získal stříbrnou medaili, ale neskrýval své rozčarování, neboť ho o zlato připravil jeho velký protivník ze SSSR Garry Napalkov.

V dalších sezónách opět předváděl daleké skoky a získával další trofeje a medaile. V roce 1971 zvítězil Raška na Turné čtyř můstků v Německu a Rakousku. Na MS v letech na lyžích 1972 v Planici získal bronzovou medaili. V témže roce se na ZOH v Sapporu umístil na pátém místě na středním můstku a na desátém místě na velkém můstku. Raška definitivně ukončil sportovní kariéru v roce 1976. Později si ještě zasoutěžil na závodech veteránů v roce 1979.

V 90. letech se Jiří Raška podílel na výchově skokanů české reprezentace, byl také trenérem mládeže a místopředsedou Svazu lyžařů České republiky. V anketě pořádané Svazem lyžařů byl Jiří Raška zvolen lyžařem 20. století. Od prezidenta republiky obdržel v roce 2011 medaili Za zásluhy. V lednu 2012 po dlouhé nemoci zemřel.

Použité zdroje
KIRCHNER, Jaroslav. Hvězdy českého sportu. Havlíčkův Brod: Fragment, 2000. ISBN 80-7200-471-9. https://www.ceskatelevize.cz/sport/zimni-sporty/161264-raska-byl-pro-skokany-idolem-kvuli-kteremu-zacinali/ https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/skokan-na-lyzich-jiri-raska-zemrel20120120.html

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.