Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jiří Rusnok

Jiří Rusnok

Desátý premiér České republiky a guvernér České národní banky.


Autor: David Sedlecký, licence CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rusnok_Ji%C5%99%C3%AD_2013.JPG
Podrobné informace

*16. 10. 1960 Ostrava

Jiří Rusnok vystudoval gymnázium a v roce 1984 absolvoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze. Po vysoké škole se stal zaměstnancem ve Státní plánovací komisi a později pracoval na Federálním ministerstvu pro strategické plánování.

Před koncem komunistické diktatury v Československu byl Rusnok kandidátem na členství v Komunistické straně Československa. Aktivně vstoupil do politiky v roce 1998 jako člen České strany sociálně demokratické (ČSSD). Premiér Miloš Zeman si jej vybral za ministra financí v roce 2001, později Rusnok pokračoval jako ministr průmyslu a obchodu v kabinetu Vladimíra Špidly. Z vlády byl nicméně po konfliktu se Špidlou v březnu 2003 odvolán. V letech 2005–2012 působil jako předseda Asociace penzijních fondů a spolupracoval s pravicovými vládami na přípravě penzijní reformy, která by posílila roli soukromého sektoru. Ze sociální demokracie nicméně vystoupil až roku 2010.

V roce 2013 jej prezident Zeman (po skandálu a odstoupení Petra Nečase) jmenoval premiérem a pověřil sestavením vlády. V období mezi červnem 2013 a lednem 2014 byl premiérem úřednické vlády, která po většinu období vládla v demisi, protože nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. Přesto zůstala za prezidentovy podpory ve funkci rekordní dobu (sedm měsíců),, a to až do jmenování vlády Bohuslava Sobotky 29. 1. 2014, což mnozí kritici označovali za překročení prezidentských pravomocí.

Od července 2016 působí Jiří Rusnok jako guvernér České národní banky.

Použité zdroje
Jiří Rusnok – guvernér ČNB - Česká národní banka. [online]. Copyright © ČNB 2020 [cit. 28.08.2020]. Dostupné z: https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/bankovni-rada/clenove-bankovni-rady/jiri-rusnok/

Ing. Jiří Rusnok | Vláda ČR. Úvodní stránka | Vláda ČR [online]. Dostupné z: https://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/premier/zivotopis/ing--jiri-rusnok-108659/

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.