Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jiří Suchý a Jiří Šlitr

Jiří Suchý a Jiří Šlitr

Autorská, pěvecká a herecká dvojice, spoluzakladatelé divadla Semafor. Autoři mnoha oblíbených českých písní.


Jiří Suchý a Jiří Šlitr. ČTK/Dezort Jovan.
Podrobné informace

Jiří Šlitr *15. 2. 1924 Zálesní Lhota – 26. 12. 1969 Praha

Jiří Suchý *1. 10. 1931 Plzeň

Jiří Šlitr vystudoval právo, nikdy jím však profesně nezabýval. Zájmově se věnoval hře na klavír a výtvarné činnosti. V 50. letech působil jako pianista na pražském Barrandově, kde se seznámil s Miroslavem Horníčkem. Byl členem Laterny magiky, se kterou vystupoval také na světové výstavě EXPO 58 v Bruselu. Celý život se věnoval i výtvarnému umění a ilustroval také knihy. Zemřel v důsledku unikajícího plynu ve svém ateliéru.

Jiří Suchý se věnoval již od dětství hudbě a ilustraci. S Viktorem Sodomou vystupoval jako člen Akord clubu v divadle Reduta. Spolupracoval také s Miroslavem Horníčkem. Podílel se založení Divadla Na zábradlí (1958) a vzniku úspěšného představení Kdyby tisíc klarinetů (1958). Věnuje se též poezii a próze, své knihy si často sám ilustruje. Po smrti Jiřího Šlitra se jeho uměleckou partnerkou stala Jitka Molavcová.

Suchého se Šlitrem seznámil Miroslav Horníček v divadle Reduta a záhy začala jejich úzká spolupráce. V roce 1959 spoluzaložili divadlo Semafor, kde působil také orchestr Ferdinanda Havlíka. První hudební komedie z dílny Suchého a Šlitra Člověk z půdy (1959) předznamenala budoucí úspěch divadla. Stala se z nich autorská dvojice, jež formovala poetiku scény. Představení, kde se propojovala poezie s hudbou, byla charakteristická laskavým humorem a jazykovou hrou – v tomto směru navázali na tradici, jež do českého divadla vnesli Jiří Voskovec a Jan Werich. Suchý a Šlitr tvořili herecké, pěvecké i autorské duo – jsou autory divadelních her a písní, včetně textové i hudební složky. Mezi jejich nejznámější představení patří pásmo písní Zuzana je sama doma (1960), Recital 64 (1964) či hudební komedie Poslední štace (1968). Mnohé z jejich písní z 50. a 60. let v české kultuře zlidověly, např. Marnivá sestřenice, Co jsem měl dnes k obědu či Malé kotě; vydavatelstvím jejich písní se stal Supraphon. Spolupracovali také na několika filmech, např. Bylo nás deset (1963) a Kdyby tisíc klarinetů (1964).

Tvorba Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra se stala vyjádřením generace 60. let a trvale se zapsala do dějin české kultury.

Videa (3 videí)
Marnivá sestřenice.

Co jsem měl dnes k obědu.

Malé kotě.

Použité zdroje
Česká divadla: encyklopedie divadelních souborů. Vyd. 1. Praha: Divadelní ústav, 2000. 615 s. ISBN 80-7008-107-4.
Jiří Suchý [online]. Jiří Suchý, Tomáš Edelsberger: ©2020 [cit. 2. 8. 2020]. Dostupné z: https://www.jiri-suchy.eu/.
MENCLOVÁ, Věra a kol. Slovník českých spisovatelů. 2., přeprac. a dopl. vyd. Praha: Libri, 2005. 822 s. ISBN 80-7277-179-5.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.