Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Jiří Všetečka

Jiří Všetečka

Český fotograf a první docent fotografie v Československu. Pro jeho slavné dokumentární fotografie Prahy se mu přezdívá „Pražský chodec“.


Jiří Všetečka, fotograf, ČTK/Krumphanzl Michal
Podrobné informace

*12. 10. 1937 Praha – †9. 11. 2016

Jiří Všetečka absolvoval roku 1960 strojní fakultu na ČVUT v Praze, už během studií však fotografoval a tato záliba u něj postupně začala převládat. Jakmile jeho nadřízení během vojenské služby zjistili, že se věnuje fotografii, byl převelen do Slaného, aby zde dokumentoval vojenská cvičení. Po vojně začal pracovat jako asistent na technologické katedře Strojní fakulty ČVUT. Všetečka toužil studovat na FAMU, k dalšímu dennímu vysokoškolskému studiu však nedostal povolení. Jako začínající fotograf se rozhodl učit od jednoho ze svých vzorů, Josefa Sudka. Nějaký čas spolu procházeli Prahou a Všetečka Sudka pozoroval při práci. Možnost vyzkoušet nabyté zkušenosti získal během divadelní sezony 1961–1962 v dnešním Divadle na Vinohradech. Zachycoval představení i atmosféru mezi diváky. Od roku 1970 čtyři roky dokumentoval Českou filharmonii. Všetečka se krátce zastavil i u filmu, když dokumentoval tříleté natáčení Markety Lazarové. Roku 1972 se dostal jako pedagog na FAMU, nejprve na Katedru kamery, od roku 1975 na nově vzniklou Katedru fotografie. Roku 1977 zde byl jmenován docentem v oboru fotografie. Při návštěvě Václava Klause v USA roku 2006 se stal jeho osobním fotografem.

Jiřího Všetečku proslavily především umělecko-dokumentární fotografie Prahy. Zachycoval nejen architekturu, ale také pomíjivé okamžiky v ulicích. Fotoaparát měl vždy při ruce a téměř soustavně pracoval na svém cyklu Lidé. Spolu s Josefem Sudkem patří Jiří Všetečka mezi nejvýznamnější fotografy Prahy. Jeho zásadní publikací je Pražský chodec, kniha založená na fotografiích Prahy a doplněná verši Vítězslava Nezvala. Soubor fotografií Pražský chodec byl mezi lety 2003–2009 vystavován po celém světě a dočkal se nebývalého ohlasu.

Použité zdroje
VŠETEČKA, Jiří. Pražský chodec ve světě. [Praha]: Jiří Všetečka, 2016. 239 stran. ISBN 978-80-270-0204-7.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.