Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Josef Kunzfeld

Josef Kunzfeld

Fotograf, který se významně podílel na dokumentaci historických budov Brna, kde jeho ateliér patřil k nejdéle působícím.


Výstava 100 let fotografie - staré fotografické přístroje, ilustrační foto, ČTK
Podrobné informace

*11. 8. 1842 Podolí u Mohelnice – †26. 4. 1915 Brno

Záliba v chemii dovedla Josefa Kunzfelda po studiu na vyšší reálce v Brně údajně až do vojenských laboratoří ve Vídni, kde pracoval jako chemik, a poté i k fotografii, která na počátku 60. let 19. století zažívala velký rozkvět. Po třech letech praxe v nově založeném brněnském ateliéru Antonína Mayssla si 1. srpna 1865 založil živnost v Praze spolu s profesorem a architektem Josefem Laiznerem, který zřejmě vznik ateliéru finančně zaštítil. Ani ne po dvou letech se Kunzfeld rozhodl založit vlastní živnost v Brně, kde jeho ateliér několik desetiletí prosperoval v zahradním domku podnikatele Libora Kleina na adrese Karlovo Koliště č. 3 (dnes nároží ulic Koliště a tř. Milady Horákové). Provoz ateliéru byl ukončen až roku 1914. Kunzfeld se věnoval nejen portrétům, ale též místopisné a užité fotografii. Fotografoval např. rozsáhlé sbírky exponátů pro Moravské průmyslové muzeum. Na zakázku městské rady systematicky dokumentoval architektonické proměny Brna v letech 1893–1913 a tyto snímky patří mezi jeho nejdůležitější odkaz. Ve městě fotografoval velké celky bez zaměření na detail – především historicky pozoruhodné domy před demolicí a památky. Jeho snímky, které jsou uloženy v Archivu města Brna, dnes slouží historikům jako cenný zdroj informací o podobě města na přelomu 19. a 20. století, pro Brno je tedy stejně důležitý jako Jan Eckert pro Prahu.

Díky úspěchu v podnikání si Kunzfeld mohl otevřít filiálku v Šumperku, dočkal se také značného společenského uznání – po několik volebních období byl brněnským městským zastupitelem, působil v rámci obchodní a živnostenské komory, byl též členem prestižní vídeňské fotografické společnosti. Znalosti chemie jej přivedly rovněž k mnoha fotografickým experimentům – snímky se snažil přenést např. na sklo či porcelán, experimentoval i se světlotiskem.

Použité zdroje
SCHEUFLER, Pavel. Osobnosti fotografie v českých zemích do roku 1918. 1. vyd. Praha: Akademie múzických umění v Praze, 2013. 467 s. ISBN 978-80-7331-112-4.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.