Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
Josef Seidel

Josef Seidel

Nejvýznamnější fotografický kronikář Šumavy. Jeho dům s ateliérem je dnes unikátní technickou památkou.


Josef Seidel, ČTK/Veis David
Podrobné informace

*2. 10. 1859 Líska na Děčínsku – †21. 10. 1935 Český Krumlov

Josef Seidel pocházel ze skromných poměrů. V mládí se jako malíř skla a porcelánu vydal na pěší cestu českými a rakouskými zeměmi, Uhrami a Sedmihradskem, a právě v té době získal získal rozhodující fotografickou zkušenost v Klausenburgu (nyní Cluj-Napoca, Rumunsko) a ve Vídni. V srpnu 1886 nastoupil do českokrumlovského ateliéru fotografa Gottharda Zimmera, situovaného do zahradního domu na Plešivci (dnešní ulice Linecká 272), který po Zimmerově tragické smrti připadl jeho manželce. 15 let zde Seidel působil v pronajatém ateliéru, až později mohl od vdovy ateliér i s vybavením odkoupit a od ledna 1893 si zde zapsal vlastní fotografickou živnost.

Na začátku Seidelovy fotografické kariéry stál v popředí zájmu portrét, později však začal hledat nové motivy. Aby si zajistil stálejší příjem, začal systematicky dokumentovat místní přírodu. Pro lepší odbyt svých fotografií založil nakladatelství, které využíval především pro tisk záběrů Šumavy, Českokrumlovska a Novohradských hor na pohlednice. Jejich popularitě jistě napomohl i rozvoj turistiky a obecně zvyšování životní úrovně. Aby se odlišil od konkurence, začal za zajímavými záběry objíždět vesnice a fotografoval tak i lidi, kteří by do jeho českokrumlovského kabinetu nikdy nezavítali. Mnozí z nich stáli před fotoaparátem úplně poprvé. Seidelovy žánrové obrázky z každodenního života šumavských obyvatel patří k jeho nejvýznamnějšímu odkazu. Jeho dílo mělo široký tematický rozsah, od portrétní fotografie přes krajinářské snímky a architekturu až po interiéry nebo zachycování různých slavností, včetně známých Pašijových her v Hořicích.

Přibývající aktivity si žádaly rozšíření firmy, a tak Seidel roku 1905 vybudoval nový ateliér s ambiciózně řešenou prosklenou střechou, kterou mu projektovala specializovaná berlínská firma. V dubnu 1908 absolvoval na mnichovské škole fotografický kurz, aby tím ještě zvýšil prestiž svého ateliéru. Závod prosperoval, a tak si Seidel mohl dovolit experimentovat. Patří k prvním profesionálním fotografům u nás, kteří použili k vydávání barevných pohlednic techniku autochromu, tedy barevné fotografie, a to už od sklonku prvního desetiletí 20. st. První barevné pohlednice vydával pravděpodobně už roku 1910.

V jeho díle pokračoval syn František. V současné době archiv Seidelových snímků, který čítá na 140 000 skleněných desek a také celuloidové pásky s negativy, jakož i zrekonstruovaný ateliér, spravuje Českokrumlovský rozvojový fond, který je dceřinou společností města Český Krumlov.

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.