Jazyk: CZ | Simple Czech | EN | RU
KOH-i-NOOR Hardtmuth

KOH-i-NOOR Hardtmuth

Největší výrobce psacích a výtvarných potřeb ve střední a východní Evropě. Působí už více než 200 let.


Autor: Mark Ahsmann, licence CC BY-SA, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Koh-i-noor_Hardtmuth_%C4%8Cesk%C3%A9_Bud%C4%9Bjovice_4.JPG
Podrobné informace

Česká společnost KOH-I-NOOR Hardtmuth patří mezi nejuznávanější světové značky vyrábějící tužky a umělecké potřeby. Vznikla již v době habsburské monarchie.

KOH-I-NOOR byl založen ve Vídni v roce 1790 Josefem Hardmuthem. Roku 1848 se firma přestěhovala do Českých Budějovic. Společnost původně vyráběla stavební materiály, protože sám Josef Hardmuth byl architekt a stavitel, který dokonce vyvinul několik druhů stavebního materiálu. Jeho každodenní práce vyžadovala aktivní použití kresby, ale kreslicí nástroje byly v té době špatně dostupné a drahé. Nejrozšířenější byly anglické nebo německé tužky s neuspokojivou kvalitou, vyrobené z jednoho kusu grafitu. Josef zkombinoval své znalosti a nechal si roku 1802 patentovat tužkovou směs vyrobenou z jílu a grafitu, kterou i v současnosti používají všichni výrobci tužek po celém světě.

Roku 1848 byl vybudován nový závod v Českých Budějovicích, ředitelem se stal Hardmuthův syn Carl. Franz Hardmuth, vnuk Josefa Hardmutha, zde později zásadně vylepšil výrobní technologii a zajistil přechod k plně průmyslovým a efektivním výrobním metodám. Grafitové tužky byly původně vyráběny v 17 gradacích, a protože byly lesklé a žluté, dostaly podle slavného žlutého diamantu jméno KOH-I-NOOR. Tato tužka typu 1 500 se proslavila celosvětově a je dodnes vyráběna ve 20 gradacích. Daný klasifikační systém byl následně popsán ve firmě KOH-I-NOOR pomocí písmen H (Hardmuth nebo hard), B (Budějovice nebo black) a F (Franz nebo firm) a byl přijat po celém světě.

Dodnes zůstává sídlo společnosti v Českých Budějovicích, kde se vyrábí řada psacích a výtvarných potřeb.

Použité zdroje
Koh-I-Noor-Hardtmuth [online].2020 KOH-I-NOOR HARDTMUTH a.s. [cit. 20.08.2020]. Dostupné z: https://www.koh-i-noor.cz/cs/o-nas

2016-2020 ABCzech.cz - © Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Materiály dostupné na této platformě lze bez výslovného souhlasu užívat výhradně pro vlastní a nekomerční účely s řádným uvedením zdroje. Jakékoli jiné použití je povoleno pouze se souhlasem autorů.

Nařízení EU o ochraně osobních údajů

Tato webová aplikace Sonic.cgi splňuje požadavky pro GDPR. Aktuální informace naleznete zde.